Óbecse községben az idei évben 265.130.292 millió dinárt terveznek közbeszerzési eljárással elkölteni különféle közjavakra, munkálatokra és szolgáltatásokra. Ez a községi költségvetésnek a 15 százalékát teszi ki.

A legtöbb pénz (187.602.934 millió dinár) munkálatokra megy el, 58.087.358 dinárt szolgáltatásokért, 19.440.000 dinárt közjavakért adnak majd ki.

A közzétett adatok szerint július elejéig az önkormányzat 16 közbeszerzési eljárást folytatott le, ennek alapján az ajánlattevők átlagos száma csupán 1,87, ami kevesebb, mint a tavalyi 2,5-es szerbiai átlag, és jóval alatta van az Európai Unió 5,4-es átlagának.

– Az ajánlatok elemzése – különösen az útépítési munkálatok esetében – azt mutatja, hogy egy-egy konzorcium jelentkezik a kiírásokra, és ilyenkor bizonyos esetekben öt piacvezető cég is összeáll. A vízgazdálkodás területén ezzel szemben átlagosan három jelentkező van a pályázatokon, ami lenyomja az árakat – olykor olyannyira, hogy a kivitelező még az alapvető költségeit sem tudja fedezni – állítja Jovana Topić, a közbeszerzési osztály vezetője.

Az ő megítélése szerint az, hogy adott esetben csak egy jelentkező van egy közbeszerzési pályázaton, nem hat ki a termék vagy a szolgáltatás minőségére, mivel a konzorcium tagjai a legjobbak közül kerülnek ki, az ajánlati ár pedig a tervezett keretek között marad. Jovana Topić szerint az önkormányzat, mint megrendelő a pályázati kiírás alkalmával a törvényi előírásokkal összhangban jár el, és nem korlátozza a versenyfeltételeket.

A közbeszerzések jogi keretei fontos részét képezik az EU-hoz történő csatlakozási folyamatoknak.

-A jelenlegi gyakorlat azt mutatja, hogy a közbeszerzési törvénynek az ajánlattevők számára vonatkozó legutóbbi módosítása nem hozta meg a kívánt eredményt, ezért gyökeres változásokra van szükség ezen a téren – állítja Dragomir Pop-Mitić.

Az Emberi Jogok és Demokrácia Užicei Központjának a szakértője szerint bár az állam elméletben kiáll az ajánlattevők számának az emelése mellett, a gyakorlatban sem a törvényhozók, sem a független intézetek nem tettek sokat annak érdekében, hogy ezen a téren valódi javulás álljon be: a törvénymódosítások közvita nélkül születnek meg, és az EU-s utasítások szimpla másolására szorítkoznak. Dragomir Pop-Mitić megítélése szerint a Közbeszerzési Igazgatóság, amelynek a közbeszerzéseket kellene felügyelnie, egyre inkább súlytalanná válik Szerbiában.

-Az ajánlattevők jelentős része likviditási gondokkal küzd, műszaki és admisztrációs kapacitásuk pedig korlátozott, ezért a megrendelők egy megszokott rendszer szerint járnak el és zömmel ugyanazokkal a beszállítókkal szerződnek évről évre. A Közbeszerzési Igazgatóság hiába szorgalmazta az ajánlattevők képzését, valamint az ajánlattevők és a megrendelők közötti párbeszéd javítását, ezen a téren nem történt változás. A közbeszerzési rendszer azt az állapotot tükrözi, ami a hatalom minden szintjének megfelel – szögezte le Pop-Mitić.

Óbecse község közbeszerzései 2017 első felében

Óbecse község az év elején a tanyák áramosítási projektjének az elkészítésére kötött egy 1.290.000 dináros szerződést, aminek előzetes becsült értéke 1.666.666 dinár volt. A munkát az egyetlen ajánlattevőként jelentkező Prokonsi PR Predrag Ugarak nyerte el.

A szántóföldi csatornák feletti betonhidak rendezésére a szerződés szerint 24.946.805 dinárt költ majd az önkormányzat (a munka becsült értéke 25 millió dinár volt), a kivitelező pedig az óbecsei DTD VD Srednja Bačka DOO lesz. Erre a pályázatra két kivitelező jelentkezett.

A gépkocsibeszerzésre kiírt pályázatot az egyedüliként jelentkezett óbecsei Knežev grup nyerte meg 1.165.000 dinár értékben.

A község mezőgazdasági fejlődéséről szóló tanulmány kidolgozásával az újvidéki Mezőgazdasági Egyetemet, mint egyedüli pályázót 2,5 millió dinárért bízta meg az önkormányzat. Ugyanezen a napon szintén egyetlen ajánlattevőként nyert meg az egyetem egy másik 2,5 milliós pályázatot, amely a mezőgazdasági termékek feldolgozási lehetőségeiről és a kísérő tevékenységek fejlődéséről szól majd.

Az önkormányzat idén három alkalommal szerzett be tonereket 900 ezer dinárért a belgrádi I&D COM cégtől. Az irodaszereket az óbecsei Mali princ JAP szállítja 3 millió dinár értékben, és erre a pályázatra öten jelentkeztek.

Egy 2.975.780 dináros rekultivációs munkálattal a becsei DTD VD Srednja Bačka doo és a szőregi Elteks doo alkotta párost bízták meg, rajtuk kívül más nem is jelentkezett erre a pályázatra.

Az óbecsei gyermekorvosi rendelőt négy ajánlattevő szerette volna felújítani, de a szerződést végül az újvidéki Gattal és az Aksis Građevinski biro vállattal írták alá 13.630.380 dinár értékben. Korábban a munkálatokat több mint 18 millió dinárra becsülték.

Szúnyog- és kullancsirtást 2019-ig az Eko dez végez majd, ami évente 7,6 millió dinárba kerül. Ezen a pályázaton csupán ketten indultak, ahogy a Gerontológiai Központ felújításáért is. Ez utóbbi munkát a belgrádi Jugogradnja végzi 14, 3 millió dinárért.

Versenyfelhívás nélkül, tárgyalásos úton nyerte el a szoftverkarbantartási megbízást az újvidéki CSA AD, amelynek ezért 1.440.000 dinárt fognak kifizetni a községi kasszából.

A Csillagtérre tervezett körforgalom kiépítésének műszaki dokumentációját és a Dositej utca felújítási tervét az újvidéki BIA projekt és a belgrádi Tesla sistemi dolgozza ki 2.750.000 dinárért. Ezekre a munkákra két cég pályázott.

A központ szökőkútjai 16.670.781 dinárba kerülnek. Ezeknek a kivitelezését a térépítés során felmerült, nem tervezett munkálatnak minősítették, ezért a beszállítót (a térépítéssel megbízott bácspetrőci Put-invest PZP vállalat vezette kivitelezői csoportot) a Közbeszerzési Igazgatóság véleményével összhangban versenyeztetés nélkül választották ki.

Az önkormányzat mobilszolgáltatója a Telekom Srbija, amely egyedüli pályázóként nyerte el a 3.345.833 dináros szerződést, míg a gépkocsik karbantartását az óbecsei Knežev grup végzi 991.662 dinárért.

Medijski sadržaj je nastao u okviru projekta „A közpénz átlátható útja: Transparetni put javnog novca“ koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne odražavaju stavove ministarstva

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име