Izdanje će predstaviti prof. dr Gojko Tešić, priređivač, Žarka Svirčev, istoričarka književnosti i Zdravko Petrović, direktor Gradskog pozorišta Bečej.

Sabrana dela Stanislava Vinavera u osamnaest tomova potvrđuju i sistematski obrazlažu poznatu ocenu o Vinaveru, kao paradigmatičnom piscu srpske modernističke poetike, kao čudesnoj stvaralačkoj pojavi srpske avangarde, i pravom jezičkom magu i čudotvorcu, onome koji je u svoju kulturu i jezik preneo najvrednije iz duha evropske modernističke tradicije.

Dela Stanislava Vinavera prikazuju kao esejistu, kritičara (književnog, muzičkog, pozorišnog, likovnog, filmskog itd), pesnika, parodičara, polemičara, pripovedača i putopisca, novinara i reportera, književnog istoričara, znamenitog prevodioca s francuskog, nemačkog, engleskog, ruskog, španskog, poljskog i italijanskog jezika. To i takvo Vinaverovo delo kao da je nastalo u posvećenosti beskonačnoj katedrali pesništva.U prvom tomu, nakon teksta Radomira Konstantinovića, pod naslovom: Vinaverova minđuša, predstavljeni su rani Vinaverovi radovi, poezija, kritika i kraći eseji, priče i misli, nastali u periodu od 1908. do 1918. godine. Ovo kapitalno izdanje „Službenog glasnika” dobilo je nagradu za izdavački poduhvat godine na 57. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, kao i druga brojna priznanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име