Od 30. marta do 14. aprila u prostorijama Biblioteke Bačko Gradište održava se pravi mali vašar – tradicionalna aktivnosti zvana Prolećna izložba ručnih radova. Ove godine svoje rukotvorine predstavljaju Verona Sič, Violeta Vinkovič, Andrea Gilih Mogin, Hilda Fulop, Šarolta Legvari, Ildika Hanak, Jasmina Spajić i Bjanka Sabatka iz Bečeja.

 

– Izložba se sprovodi u okviru, sada već tradicionalne, akcije davanja podrške talentovanim i kreativnim Gradištancima i Gradištankama. Ovu akciju, u različitim formama, naša biblioteka sprovodi već sedmu godinu i to, naravno, bez ikakve nadoknade učesnicima. Pored afirmacije „kućne radinosti” i kreativnih hobija, cilj nam je da izlagačima omogućimo i drugačiju vrstu podrške, s obzirom da je izložba prodajna, jer su većina izlagača mladi, nezaposleni, samohrane majke ili penzioneri, izjavila je za portal MojBečej Marijana Đaković, bibliotekar-edukator Narodne biblioteke Bečej.

Osnovni cilj izložbe jeste da se predstavi ručni rad: od heklanih predmeta, gravira u staklu i drvetu, dekupaž tehnike, predmeta od recikliranog papira do slika. Budući da se bliže uskršnji praznici, preovlađuje šarenilo i vesele boje proleća kao i različite tehnike ukrašavanja i obrade uskršnjih jaja. Na izložbi učestvuju, po prvi put, i učenici trećeg razreda OŠ „Svetozar Marković” iz Bačkog Gradišta, sa učiteljicom Nadeždom Vojnović.

– Kreativnost nije privilegija odabranih. Kreativnost je veština koja može da se nauči. Deca su, sama po sebi, vrlo maštovita i njihovoj kreativnosti potreban je samo mali podsticaj kako bi se ona dalje razvijala, a mi se nadamo da će ovakve izložbe dodatno motivisati roditelje, učitelje, pa i samu decu, da zajedno stvaraju nešto novo, lepo i korisno, rekla je za kraj razgovoraa Marijana Đaković.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име