Nezadovoljni načinom obračuna cena grejanja sinoć su se u Zrenjaninu okupili građani iz nekoliko gradova u Srbiji, kako bi skrenuli pažnju na probleme koje imaju sa toplanama.

Skup su organizovali Pokret „Slobodni stanari Niša“ i Centar za zaštitu potrošača „Begej“ iz Zrenjanina, a osim građana Zrenjanina, prisustvovali su i predstavnici udruženja građana Lokalni front iz Kraljeva i iz Bečeja, te zaštitnik građana Saša Janković.

U Zrenjaninu je oko 8.000 korisnika sistema daljinskog grejanja, odnosno priključaka na  sistem toplane. Od momenta kada je zrenjaninska toplana počela da naplaćuje grejanje po utrošku počeli su problemi, kaže Dušan Kokot iz Centra za zaštitu potrošača „Begej“ koji je pozvao građane da izađu na proteste koji u organizaciji više udruženja počinju u Srbiji u ponedeljAK 30. januara.

Na skupu je rečeno da toplane u Srbiji krše prava potrošača, kao i da je poslovanje daleko od očiju javnosti. Jedini način da se građani tome suprotstave su masovne akcije širom Srbije.

-Građani bi trebalo da zahtevaju takozvane prazne stolice u nadzornim odborima u toplanama i traže podršku nezavisnih stručnjaka iz oblasti energetike, poručuje Miroslav Cvetković, diplomirani mašinski inženjer u penziji iz Niša.

Toplana nije organ vlasti i zaštitnik građana ne može da kontroliše rad ovih javnih preduzeća, ali je tu država i nadležni organi, kao i resorno Ministarstvo energetike koje treba da kontroliše toplane. Građani mogu da traže sve informacije u vezi sa tim kako plaćaju grejanje, da li je to isto ili drugačije u odnosu na neke druge delove grada, da li su po nekom osnovu diskriminisani, kaže zaštitnik građana Janković i dodao da je na osnovu žalbi građana iz Niša pokrenuo postupak kontrole nadležnog ministarstva.

Metodologija izračunavanja je problem u Bečeju, ali treba napomenuti da nije jedinstvena u celoj Srbiji.

Nezadovoljnih korisnika toplane ima i u Bečeju, iako je njih svega oko 1.000. Računi Bečejaca sadrže podatke o energiji koja je predata objektu i sastoji se od takozvanog fiksnog i varijabilnog dela. Zbir ova dva dela čini ukupnu energiju predatu objektu. Od prošle godine, opštinskom odlukom, u mesecima oktobar, novembar, mart i april fiksni i varijabilni deo su po 50 procenata, a u decembru, januaru i februaru fiksni deo je 30, a varijabilni 70 odsto od ukupno isporučene energije. Direktor Toplane u Bečeju Dejan Vuković je tim povodom rekao da bi „Toplana“ tako motivisala korisnike da manje koriste alternativne izvore energije u prelaznim mesecima, kao i da bi se pravičnije odnosilo prema korisnicima koji se greju samo putem daljinskog grejanja.

Poređenja radi, varijabilni deo, po utrošenoj količini energije, za stambene objekte u Vrbasu, Subotici, Kikindi košta oko 5, dok ga Bečejci plaćaju 8,18 dinara po kilovat času u stambenim zgrada, odnosno 8,34 sa uvećanjem za 2 odsto (bez PDV), zbog potrošnje električne energije u podstanici korisnika. Pojedine zgrade u Malom ritu plaćaju enormno visoke račune zbog gubitka energije, prvo u samoj podstanici, a onda duž sekundarnog toplovoda od podstanice do same zgrade.

 

1 KOMENTAR

  1. I treba da plaćate, kad NISTE U STANJU da se organizujete u Bečeju, jer ne smete…da se slučajno ne zamerite ovoj tzv. vlasti. Došli ste u situaciju da vam neki lebeži iz Niša ili Kraljeva popuju i iznose svoje probleme, umesto da ih rešavate sami u Bečeju. Za sve treba imati hrabrosti, znanja i nikakve veze sa ovima „gore“.Ako takav čovek postoji svaka vam čast a dotle, plaćajte naduvane račune (ko može) ili čekajte sudskog izvršitelja da vam fenduje ovo malo sirotinje što NAM je ostalo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име