Izložba „Ptice Sejšela“, koja obuhvata 72 fotografije, postavljena je u maloj sali Gradskog muzeja Bečej do kraja jula. Autor živopisnih fotografija sa dalekih Sejšela je Vuko Laban, rodom iz Sente, ornitolog amater.

Direktor Gradskog muzeja Bečej Dušan Ivetić zadovoljan je što ova ustanova kulture može da ponudi tokom letnjih meseci ovako egzotičnu postavku.

Bečejski muzej je izložbu organizovao u saradnji sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, čiji je autor Vuko Laban član. Posetioci muzeja mogu da se upoznaju ovom prilikom sa 40 različitih vrsta koje je Laban ovekovečio na ostrvu ptica. Inače, glavno ostrvo arhipelaga Sejšeli jeste Mahe, broj turista, jer je u pitanju nacionalni park, ograničen je na 40 dnevno. Na Sejšelima živi oko 2.500.000 ptica.

Kako nam je Ivetić rekao, dugogodišnji problem muzeja sa prostorom uskoro bi mogao da bude rešen. Naime, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije opredelilo je oko 2.000.000 dinara za izradu planske dokumentacije, što je tek prvi, ali ključni korak, za neophodne radove.

Zbog nedostatka prostora, bečejski muzej nema stalnu postavku, ali to ne znači da u njemu nema sadržaja. Osim „Ptice Sejšela“, prošlog meseca izloženi su crteži i grafici iz uglavnom pedesetih i šezdsetih godina 20. veka, radovi bečejskih slikara. Izložba „Nijedan dan bez crte“ otvorena je do septembra. Radno vreme muzeja tokom letnjih meseci je od 8 do 14 sati, a za grupne posete, uz prethodnu najavu, zaposleni u muzeju mogu izaći u susret.

Tekst i prilog pripremili polaznici obuke Pokreni mehanizam Bečejskog udruženja mladih

Tekst čitao: Luka Pejić

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име