dusan-bajatovic

I pored toga što su činjenice o drastičnim kršenjima zakona i finansijskim zloupotrebama u Javnom preduzeću „Srbijagas“ javnosti poznate mesecima unazad, kao i da su nedvosmisleno potvrđene od strane Državne revizorske institucije u Izveštaju o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja JP „Srbijagas“ Novi Sad za 2011. godinu, nadležne pravosudne institucije nisu preduzele nikakve mere da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde i adekvatno kažnjeni.

Kako ni okolnost da su izveštajem nadležnog državnog organa utvrđene finansijske zloupotrebe u poslovima koji se mere desetinama miliona evra, u javnom preduzeću čiji poslovni gubici prelaze milijardu evra, nije dovoljno jasan i snažan signal za nadležno tužilaštvo da započne krivično gonjenje, članice Koalicije za nadzor javnih finansija odlučile su da protiv Dušana Bajatovića, generalnog direktora ovog preduzeća podnesu krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja. 

Koristimo priliku da javne tužioce iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu podsetimo da su na visoke pravosudne funkcije izabarani kako bi štitili pravni poredak i procesuirali nosioce kriminalnih aktivnosti bez obzira na njihov politički položaj, finansijsku moć, društveni uticaj i partijsku pripadnost, te da iz njihove nadležnosti ne može biti izuzet niko za koga postoji sumnja da je izvršio krivično delo, a naročito ne oni za koje postoje ozbiljni dokazi da su kriminalne radnje vršili koristeći političku moć i zaštitu.

Ne dešava se, naravno, prvi put da oni koji su od novca poreskih obveznika plaćeni da društvo štite od nosilaca finansijskih zloupotreba u javnom sektoru, direktno ili indirektno odbijaju da urade svoj posao. Međutim, okolnost da u jeku borbe protiv korupcije tužilaštvo ignoriše dokaze o drastičnim kršenjima zakona i teškim finansijskim zloupotrebama jednog političara vladajuće većine, iskorak je u drskosti i besprizornosti i predstavlja otvorenu provokaciju nosiocima antikorupcijskih aktivnosti u državi i društvu.

Koalicija za nadzor javnih finansija poziva nadležne antikorupcijske institucije i građane Srbije da pažljivo prate postupanje Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu po krivičnoj prijavi podnetoj protiv Dušana Bajatovića. Ishod ovog postupka pružiće jasne odgovore na pitanje da li Srbija ima ikakve šanse u borbi protiv nosilaca finansijskih zloupotreba u javnom sektoru, kao i da li se sa ovakvim tužilaštvom uopšte može računati u borbi protiv korupcije i kriminala u samom vrhu vlasti.

Krivična prijava protiv Dušana Bajatovića

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име