Protiv Zorana Perišića, gradonačelnika Niša i Nenada Stankovića, izvršnog direktora JKP Direkcija za javni prevoz Grada Niša, krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani krimnal podneo je Toplički centar za demokratiju i ljudska prava, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo Zloupotreba službenog položaja iz člana 359. stav 3. Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Toplički centar za demokratiju i ljudska prava, građanski nadzornik u postupku javne nabavke „Usluga prevoza putnika na teritoriji Grada Nišaˮ, naručioca JKP Direkcija za javni prevoz Grada Niša, čija je procenjena vrednost šest milijardi dinara, preduzeo je zakonom predviđene mere i obavestio nadležne institucije o kršenju Zakona o javnim nabavkama.

Krivična prijava je podneta zbog toga što su Zoran Perišić i Nenad Stanković prekoračili granice službenog ovlašćenja i izvršili uticaj na naručioca da uslove tendera prilagodi ponuđačima „Niš-ekspresˮ a.d. Niš i JP „Aerodromˮ Niš, odnosno da sa njima suprotno Zakonu o javnim nabavkama zaključi ugovore. Na taj način je izabranim ponuđačima pribavljena korist proistekla iz zaključenih ugovora, a potencijalnim ponuđačima naneta šteta zbog toga što je naručilac narušio osnovna načela Zakona – načelo obezbeđivanja konkurencije i načelo jednakosti ponuđača.

Građanski nadzornik zahteva brzo, efkasno i objektivno procesuiranje odgovornih i hitno preduzimanje mera za utvrđivanje ništavosti ugovora zaključenih uz grubo kršenje antikorupcijskih odredaba Zakona o javnim nabavkama. 

 

Krivična prijava

Uprava za javne nabavke – obaveštenje

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki – obaveštenje

Agencija za borbu protiv korupcije – obaveštenje

Komisija za zaštitu konkurencije – obaveštenje

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име