Korona virus, covid19
Izvor: Pixabay

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa doneo je danas odluku o novom popuštanju mera koja se odnosi na produženje radnog vremena prodavnica i ugostiteljskih objekata. Omogućeno je i prisustvo publike na sportskim takmičenjima, a povećan je i broj građana koji mogu da se okupljaju na otvorenom ili zatvorenom prostoru do 500 osoba.

Krizni štab je vladi preporučio relaksaciju mera u sledećim oblastima:

1) Sve pradavnice, sve maloprodajne radnje na dalje mogu da rade u redovnom radnom vremenu od 0 do 24 sata, nema više ograničenja rada objekata. Ali sve će biti organizovano u potpunosti sa svim dosadašnjim preventivnim merama.

2) Ugostiteljski objekti – novi vid relaksacije mera isljučivo vezan radno vreme. Svi ugostiteljski objekti na otvorenom mogu da rade neograničeno. Radno vreme objekata u zatvorenom produžava se do 1 sat iza ponoći, uz sve protivepidemijske mere koje su važile. U ugostiteljskim objektima odobrena je i muzika.

3) Sportski događaji – preporuka je da se relaksiraju mere vezane za sportske događaje i da se dozvoli prisustvo publike na stadionima na svim sportskim događajima i to sa kapacitetom na otvorenuim terenima do 50 odsto kapaciteta, a u zatvorenim prostorijama do 30 posto kapaciteta.

4) Povećanje broja građana pri okupljanjima – dogovor je da se dozvoli okupljanje i u otvorenom i na zatvorenom prostoru do 500 ljudi.  Svi koji planiraju okupljanja više od 500 ljudi to ne mogu da rade bez posebne dozvole Kriznog štaba.

5) Proslave mature – maturske svečanosti su dozvoljene uz uslov da se u zatvorenom ne može okupiti više od 500 ljudi. Relaksacija mera se odnosi i na rekreativnu nastavu za osnovce, srednjoškolce i visoko obrazovanje, te će biti moguće i ekskurzije u okviru vananastavnih aktivnosti uz saglasnost resornih ministarstava.

Krizni štab je odobrio i relaksirao mere vezane za rekreativnu nastavu za osnovce, srenjoškolce i visoko obrazovanje, te će biti moguće i ekskurzije u okviru vananastavnih aktivnosti.

Član Kriznog štaba Zoran Gojković rekao je da je zaključeno da je epidemiološka situacija u Srbiji trenutno stabilna i da duži vremenski period imamo stagnaciju i jedan broj novozaraženih koji je konstantan.

Izvor: Tanjug, N1 Beograd, Beta

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име