Svake godine obeležavanje Sent Ištvana privuče veliki broj gostiju | Foto: Vlastimir Jankov
Svake godine obeležavanje Sent Ištvana privuče veliki broj gostiju | Foto: Vlastimir Jankov

Iako se po crkvenom kalendaru Sent Ištvan obeležava 20. avgusta, Bečejci će svetkovinu posvećenu osnivaču i prvom krunisanom kralju Mađarske, koji je Mađare uveo u hrišćanstvo i kojeg je 2000. godine kanonizovala i Srpska pravoslavna crkva, obeležiti 18. i 19. avgusta.

Upravo iz tog razloga Sent Ištvan ili Stevanjdan je omiljen među svim Bečejcima, bez obzira na nacionalnost i veroispovest.

Sve počinje u predvečerje 18. avgusta. Prvo će Duvački orkestar iz Čongrada svirati od 17.30 sati, potomće se u donjegradskoj crkvi posvećenoj Svetom Antunu Padovinskom održati Svečana misa i osvešati hleb umešan od brašna ovogodišnjeg roda, a onda će se osveštani hleb doneti do svečane bine na uglu Republikanske i Nikole Tesle ulica, gde će se obaviti tradicionalno rezanje novog hleba. Besede sa svečane bine izgovoriće zamenica predsednika Skupštine opštine Bečej Eržebet Kinka i predsednik Nacionalnog saveta Mađara Jene Hajnal.

Sve aktivnosti u okviru dvodnevnog programa su u organizaciji Mađarskog kulturnog društva „Petefi Šandor“. U večernjim satima će se nastaviti muzičkim programom, koji će otvoriti Duvački orkestar iz bratskog grada Čongrada, nastaviće folklorci domaćina MKD „Petefi Šandor“, zatim će pevati mađarska pop zvezda Tamaš Vaštag i zabavljati mađarska grupa grupa „Bai i Vai“, a zatvoriće se vatrometom oko ponoći.

Kulinari sa zadovoljstvom učestvuju u takmičenju i druženju u Donjem gradu | Foto: Vlastimir Jankov
Kulinari sa zadovoljstvom učestvuju u takmičenju i druženju u Donjem gradu | Foto: Vlastimir Jankov

Subotnje po podne je rezervisano za decu i kulinare. Deca će imati niz kreativnih radionica u vreme dok se odrasli kuvati juneći gulaš. Naravno, biće i onih koji će potpaliti roštilj, a bečejski ovčari ne propuštaju priliku da skuvaju „birka paprikaš“.

-Ove godine je bilo izuzetno interesovanje za kulinarsko takmičenje i svih 45 mesta, koliko smo obezbedili, popunjeno je za dva dana. Kotizacija je 3.000 dinara, a mi obezbeđujemo tri kilograma junetine, luk, i dve kecelje za kuvare, niz vrednih robnih nagrada i muziku za dobro raspoloženje svih, rekli su nam organizatori dvodnevne svetkovine u bečejskom delu Donji grad.

 Za dobro raspoloženje tokom kulinarskog nadmetanja od 16 do 19 sati i kasnije u tokom „večernje žurke pod vedrim nebom“ godinama unazad zadužen je ovdašnji orkestar „Harmonija“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име