Prvi put u Bečeju juče je održana Evropska noć istraživača, manifestacija koja se obeležava već devet godina u brojnim gradovima širom kontinenta.

Manifestacija nosi slogan „Istražuj kroz noć, u znanju je moć”, u šta su se mogli uveriti brojni posetioci u Spomen kući Tan koja je Centru za promociju nauke iz Beograda bila partner u organizaciji ovog nesvakidašnjeg događaja.

-U naučna istraživanja i nauku uopšte mogu da budu uključeni svi, ne samo uzak krug ljudi, rekao je Bojan Kenig, Centar za promociju nauke Beograd.

Višečasovni program sa predavanjima i radionicama, te hemijskim eksperimentima, ali i nastupima horova kulturno – umetničkog društva, zainteresovao je Bečejce različitog uzrasta.

Sve je počelo sa izvođenjem atraktivnih hemijskih eksperimenata „Šarena hemija“, u čemu su učestvovali učenici Gimnazije Bečej pod mentorstvom profesora hemije Atile Galfija.

Laslo Lenđel govorio je o restauraciji kao bitnom načinu čuvanja nasleđa i nauke.

Radionica „Tradicionalni apotekarski preparati“ izazvala je veliku pažnju posetilaca, naročito dece.

Pored toga, predavanje „Sunčani zabati kod tradicionalnih kuća u Bečeju” održao je Andraš Serda, autor knjige „Sunčani zabati u Bečeju”.

Sve u svemu, domaćin je odgovorio na cilj manifestacije, a to je da put do naučnog napretka menja fokus i promoviše vrednosti kulturnog nasleđa i prirodnih resursa u društvu, ističući značaj uloge koje zajednice igraju u očuvanju kulturnog nasleđa.

 

Pogledajte TV emisiju

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Imaš pravo da znaš“, koji sufinansira opština Bečej

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име