Milan Varadinac u svojoj novoj knjizi želi da popiše sve Kumančane, po muškoj liniji, koji su od najstarijih vremena do današnjih generacija završili fakultet, magistrirali ili doktorirali. Kumančana, prema njegovim rečima, ima svuda po Vojvodini, Srbiji, državama bivše Jugoslavije i mnogim drugim, na svim kontinentima.

„Prošlost je opasna ako se ne razume. Naročito, ako se posle toliko vremena ne valorizuju njeni primeri i ne sagledaju kako treba.” – reči su Milana Varadinca iz Kumana kojim počinje objašnjvanje razloga za svoj najnoviji poduhvat.

Naime, Varadinac trenutno piše svoju sedmu knjigu, a kao i u prethodnih šest, i u njoj se bavi prošlošću Kumana i Kumančana.

On dalje kaže: „Sve što nije zapisano i objavljeno se zaboravlja, a mlađe generacije ne znaju tu prošlost i njen značaj, pa mnogi misle da je sve počelo od njih. Ko zna svoju prošlost i u njoj uoči dobre i loše strane tih vremena i pojedinaca, lakše će pronaći svoj put i aktivno učestvovati u stvaranju nove, bolje budućnosti za svoje potomke.” Milan Varadinac u svojoj novoj knjizi želi da popiše sve Kumančane, po muškoj liniji, koji su od najstarijih vremena do današnjih generacija završili fakultet, magistrirali ili doktorirali. Kumančana, prema njegovim rečima, ima svuda po Vojvodini, Srbiji, državama bivše Jugoslavije i mnogim drugim, na svim kontinentima: „Bez obzira da li su sada živi ili su umrli, želim da ih upišem u spisak moje knjige. Nije važno gde su rođeni, važno je da su poreklom, po muškoj liniji, Kumančani. To znači da su im otac, deda, pradeda, čukundeda, navrdeda (bela pčela), kurđel itd., poreklom Kumančani.” Kumane se prvi put pominje u poznatom Pećkom katastigu tj. spisku priloga za Pećku patrijaršiju iz 1660. i 1661. godine, pa je Varadinac s toga zainteresovan za pretke u razdoblju od 354 godine: „Za sada imam podatak da je najstariji Kumančan, sa završenim pravnim fakultetom i koji je doktorirao u Beču, rođen 1842. godine. Međutim, većina Kumančana sa završenim fakultetom je rođena posle 1842. godine, pa do 90-tih godina prošlog veka.”

Varadinac je uputio i javnu molbu svima koji mogu da mu pomognu u ovom teškom, ali vrlo korisnom poduhvatu, objavivši je na „fejsbuk“ stranici „Kumane City“: „Molim vas da, ako ste vi završili fakultet, magistrirali, doktorirali ili neko od vaše rodbine, prijatelja, poznanika, komšija, pošaljite sledeće podatke: ime, prezime i očevo ime; godinu i mesto rođenja; naziv završenog fakulteta, koje godine i u kom gradu; magistratura i zvanje, koje godine i u kom gradu; doktorat i zvanje, koje godine i u kom gradu. Da se neko ne bi neopravdano zaboravio, molim vas da mi pomognete da dođem do ovih podataka. Kumančani svih zemalja ujedinite se!“

Vardinac na samom kraju dodaje: „Poznavanjem svojih predaka oplemenjujemo ne samo sebe već i sredinu u kojoj živimo.”

Izvor: Opština Novi Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име