Élet erőszak nélkül

A családon belüli erőszak az emberi jogok megsértésének legelterjedtebb formája, ami ellen az intézmények kölcsönös együttműködése által lehet hatékonyan fellépni – hangzott el az Élet erőszak nélkül hálózat éves konferenciáján, amelyet dr. Dragana Ćorić, tartományi ombudsman nyitott meg.

Az eseményen többek között jelen volt Bojana Šćepanović igazságügyi államtitkár, Stana Pantelić a belügyminisztérium munkatársa, és Slobodan Velisavljević az Újvidéki Fellebbviteli Bíróság bírája is.

A konferencia témáját három különálló panelben tartott előadások keretében dolgozták fel, így szó esett a gazdasági erőszakról, a szexuális erőszakról, valamint a nők ellen elkövetett legszélsőségesebb erőszakról, a nőgyilkosságokról is.

Az intézmények a fizikai bántalmazáson kívül sokszor nem veszik elegendő mértékben figyelembe a más tipusú bántalmazásokat – mondta a tartományi polgári jogvédő.

-A gazdasági erőszak, mint az erőszak egyik formája, a megnyilvánulási sajátosságai miatt jelent kihívást az erőszak elleni küzdelem résztvevői számára. A bántalmazó kapcsolatokból való kilépés a legtöbb nő számára azért is félelmetes, mert a nők gyakran gazdaságilag függenek a partnereiktől. Ezért szükségük van támogatásra a gazdasági szerepvállaláshoz, valamint biztosítani kell számukra olyan ingyenes tanácsadásokat, amelyek lehetővé teszik számukra a kilépést az erőszakos közegből. Fontos az is, hogy az érintettek könnyen hozzáférjenek az intézmények által nyújtott, összehangolt intézkedésekhez és szolgáltatásokhoz. – magyarázta dr. Dragana Ćorić.

-Az idős özvegyeket, az elvált, magányos nőket, valamint a kognitív fogyatékkal élő nőket érinti leginkább a gazdasági erőszak. Sok esetben nincsenek tisztában azzal, hogy gazdasági erőszak áldozatai. – magyarázta Nadežda Satarić.

-A nők kevésbé képviseltetik magukat a munkaerőpiacon, több a fizetetlen munkájuk, és gyakran lemondanak az örökségükről más családtagok javára. Ezáltal nagyobb mértékben vannak kitéve az elszegényedés veszélyének. – tette hozzá Jelena Ružić a Kolubarai Kerületi Nőszövetség elnöke.

A szexuális erőszak megelőzését illetően dr. Jovan Škorić, az Eltűnt- és Bántalmazott Gyermekekért Központ munkatársa szerint a megelőzési stratégiáknak magukban kell foglalniuk a kockázati tényezők felismerését és a szakemberek képességeinek fejlesztését. Ugyanakkor szükséges a szociális védelem, az oktatás, az egészségügy és más releváns intézmények együttműködése, valamint a társadalmi normák előmozdítása, a nők és lányok szerepének megerősítése, és egy egészséges és biztonságos társadalmi környezet megteremtése.

A Szexuális erőszak és zaklatás az online térben elnevezésű kutatás adatai szerint Szerbiában minden második 15 és 18 év közötti személy tapasztalta a szexuális erőszak vagy zaklatás különféle formáit a közösségi oldalakon.

A konferencián szó esett még többek között a média szerepéről is. Tamara Srijemac, az Újságírók a nők elleni erőszak ellen csoport tagja szerint az erőszak folyamatosan jelen van a médiában, de a tájékoztatási módok megközelítésén kellene dolgozni, tekintettel arra, hogy a média kulcsfontosságú szerepet tölt be a köztudat formálásába.

A konferencián több mint 120 személy vett részt, köztük bírósági képvisleők, ügyészek, a rendőrség illetékesei, szociális és egészségügyi munkások, egyéb intézmények és szervezetek képviselői, valamint az újvidéki Jogtudományi Kar hallgatói is jelen voltak.

Az Élet erőszak nélkül hálózat a Tartományi Ombudsman kezdeményezésére, 2005-ben jött létre azzal a céllal, hogy összekapcsolja az összes olyan intézményt, amelynek törvényes kötelessége fellépni az erőszakos tettek ellen, valamint, hogy az illetékes intézmények között egy olyan partnerséget és együttműködést alakítson ki, amely által közösen hatékonyabb módon tudnak fellépni a családon belüli erőszak ellen.

A konferencia a Szerb Köztársaság Igazságügyi Minisztériumával való együttműködés által valósult meg.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име