Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör kiadásában, az Óbecsei Népkönyvtár támogatásával és a Proleter Nyomda Kft. előkészítésében és nyomtatásában megjelent Lajber György Ez van – Az én kabarém című kötete, amely az 1958 és 2014 között keletkezett humoros írásokat öleli fel. A könyvet szombaton mutatták be a kultúrkörben.

 

Az esemény Palikatúrákkal, azaz Léphaft Pálnak, a Magyar Szó szerkesztőjének politikusokat, közéleti személyiségeket, közismert óbecseieket bemutató karikatúráinak a bemutatásával kezdődött a kultúrkör nagytermének az előcsarnokában, majd a nagyteremben az író harmadik kötetéből hallhatott részleteket a közönség.

– Egy olyan könyvet tart kezében az olvasó, amely a múltunkat tartalmazza. Egy kistérség múltját. A teljes valót, ahogyan az újságíró látja. A száguldó riporter hosszú évtizedek alatt begyűjtött tapasztalásait a jókedv oldaláról. Lajber György ugyanis mindenben a humort keresi. A humort, ahogyan azt Karinthy meghatározta. Melyben nem ismer tréfát. Ez a mű az életről szól, a mindennapjainkról, a visszásságokról, amitől felborul a megszokottság, de nélküle nem is lenne az élet olyan, amilyen, hiszen folyamatos küzdés tartja össze az embert. Ez van, írja az író. Azt írja le, amit tapasztalt – hallhattuk egyebek között Budai Lajber Tímea recenzenstől.

Fercsik Kiss Piroska könyvtáros a könyv szerkezetét ismertette, amely az irodalmi próbálkozások zsengéi után felnőttkori humoreszkeket, monológokat, jeleneteket, paródiákat, rímbe szedett poénokat és újságcímekből fabrikált közéleti fricskákat tartalmaz. A kötetben megjelent szövegek egy részét a péterrévei Karinthy Frigyes Színjátszókör tagjai színre is vitték, míg a kultúrkör társastánccsoportja modern táncokkal, Budai Mihály pedig gitárjátékával színesítette az estet. A könyvet a helyszínen a Papirus könyvkereskedés standján lehetett megvásárolni. A hangulatos könyvbemutatót Péterrévén, a szerző szülőfalujában október 5-én 19 órai kezdettel a kultúrotthonban láthatja majd a közönség.

 

Forrás: Magyar szó

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име