Srpska napredna stranka (SNS) odnela je ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima i u opštini Bečej. Za SNS je, prema nezvaničnim rezultatima, glasalo 42,65 odsto žitelja opštine Bečej izašlih na birališta. Na drugom mestu prema broju glasova nalazi se Savez vojvođanskih Mađara (SVM) sa podrškom od 25,06 odsto glasača u najvećoj potiskoj opštini.[widgetkit id=116]

Za Srpsku naprednu stranku (SNS) na parlamentarnim izborima glasalo je, od ukupno 33.965 upisanih u birački spisak, njih 6.761, dok je SVM dobio podršku od 3.973 glasova. Ukupna izlaznost u opštini iznosi 48,86 odsto, odnosno njih 16.595 zaokružilo je jednu od opcija, dok je nevažećih listića bilo 558.

Predsednik Opštinskog odbora SNS Vuk Radojević uveren je da rezultat SNS-a na parlamentarnim izborima utvrđuje poziciju stranke u Bečeju. To će im, kako je rekao, omogućiti da i ovde idu brže i bolje u reforme.

– Imamo jasan pokazatelj da građani opštine Bečej takođe prepoznaju energiju, entuzijazam, snagu, volju i odlučnost SNS da se ide u pravcu promena i reformi. Verujem da smo i mi u Bečeju, onim što smo uradili u prethodnih godinu i po dana, jasno pokazali da smo učinili mnogo u pravcu poboljšanja poslovnog ambijenta i otvaranja radnih mesta, dok smo sa druge strane, birokratiju sveli na minimum. Kako je Radojević naveo, još nema potrebe da se ide na nove lokalne izbore, ali, ukoliko građani opštine Bečej budu smatrali da ima potrebe za tim, SNS je spreman.

– Pokazali smo i ovaj put da se ne plašimo izbora i da smo spremni da izađemo na njih. Rezultat u Bečeju je nesvakidašnji, više od 6.700 glasova, nešto što nam daje za pravo da to izjavimo, kazao je predsednik bečejskih naprednjaka.

I SVM je zadovoljan rezultatima, kako na nivou države, tako i u Bečeju.

– Sa oko 4.000 glasova dobijeh glasova veoma smo zadovoljni, jer je to više od 10 odsto u odnosu na prošle izbore. Ogroman je to rezultat za jednu manjinsku stranku, rekao je potpredsednik SVM u Bečeju Laslo Feher. Prema njegovim rečima, vidi se da je isplativo biti pošten i radan. SNS i SVM su u najvećoj potiskoj opštini zajedno osvojili više od 10.000 glasova, što kako je rekao Laslo Feher, može da se odrazi i na lokal.

– Od danas se vidi da u opštini Bečej postoje samo dve stranke, SNS i mi, ostali nisu na političkoj sceni. Promene na lokalnu ne zavise od nas, ali sigurno će ih biti. Aktuelna vlast jeste legalna, ali nije legitimna, istakao je Laslo Feher, inače i kandidat za poslanika.

Iako je između 1.300 i 1.500 glasova u Bečeju ono što je koalicija oko Socijalističke partije Srbije očekivala, kako je predsednik opštinskog odbora SPS Vojislav Blažin kazao, zadovoljni su i sa osvojenih 1.060.

[widgetkit id=117]

Liberalno demokratska partija u Bečeju osvojila je 596 glasova. Rezultati u najvećoj potiskoj ne odudaraju mnogo od onih u drugim delovima Srbije.

– Prvo bih da čestitam SNS-u i SVM-u na odličnim rezultatima i da se zahvalim sugrađanima koji su glasali za našu listu. Što se tiče rezultata LDP-a na lokalu, oni su tek nešto bolji u odnosu na republički prosek i odraz su klime u ovom društvu prema ovoj partiji. Loši rezultati LDP-a i DS-a pokazatelji su da u ovom trenutku SNS ima ogromnu podršku naroda, i to treba poštovati kao izbornu volju građana. A na svima nama je da se zapitamo zašto je izlaznost veoma niska, zašto imamo veliki broj nevažećih listića i kome to pogoduje. Takođe, smatramo da smo delom platili cenu zbog negativne kampanje koja je vođena protiv LDP-a u Bečeju, kaže Zdravko Petrović, član opštinskog odbora LDP.

U Demokratskoj stranci nisu zadovoljni postignutim rezultatima. U opštini Bečej njih 611 podržalo je DS na republičkim izborima.

– Zbog svega što je pratilo izbornu kampanju i celu prošlu godinu, težnja da se uništi stranka, a očigledno je da su oni koji su to radili i uspeli, prvo sa tabloidima i blaćenjem svega onoga što je bilo od 2008. do 2012. godine, a onda i potezom Borisa Tadića da tri nedelje pred izbore istupi iz DS-a, potpuno zbunilo naše članove. Neke zbunilo, neke razočaralo, a neke nateralo da ne izađu na glasanje zbog revolta. U takvim okolnostima, ostvareni rezultati su očigledno najviše što se moglo postići. Sada se očekuje konsolidacija stranke, posle pada morate ustati i nastaviti napred. Pobednicima čestitam i želim da ono što su obećali građanima to zaista i ispune i da se to vidi na terenu, rekao je Slobodan Zlokolica, predsednik Opštinskog odbora Demokratske stranke u Bečeju.

Listu predvođena Borisom Tadićem podržalo je 1.110 Bečejaca.

– Očekivali smo nešto bolji rezultat nego što smo postigli, ali ako uzmemo u obzir da je pre samo tri nedelje ovde u Bečeju formiran izborni štab, da smo za to vreme stvorili kakvu takvu infrastrukturu stranke, das mo obavili sve one radnje koje su bile pripremne za izbore, postignutim rezultatom na kraju ipak možemo bit ii zadovoljni, rekao je Zvonimir Stankov, šef Izbornog štaba NDS-a u Bečeju i kandidat za poslanika.

Redakcija dnevnih internet novina „MojBečej” obišla je sinoć (16. mart) opštinske odbore političkih organizacija i zabeležila atmosferu tokom pristizanja rezultata glasanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име