Metod prilaska dramskom tekstu i grafički dizajn nazivi su radionica koje će se u Gradskom pozorištu Bečej realizovati u okviru ovogodišnjeg Kulturnog leta. Predviđeni su za srednjoškolce i omladince, prijave traju do 10. odnosno 1. avgusta, a broj mesta na ovim interesantnim skupovima je ograničen.

Dramske radionica će trajati pet dana, a održavaće se u dva termina dnevno. Obrađivaće se monolozi koje će polaznici sami odabrati, a svima će kroz praktičan rad biti objašnjeno kako se prilazi tekstu, a razgovoraće se i o ulozi kostima i šminke. Oni koji se interesuju za grafički dizajn imaju priliku da pohađaju radionice zamišljene kao kombinacija teorijskih predavanja o istorija vizuelne komunikacije, novim umetničkim medijima i tradiciji i kulturi grafičkog dizajna. Biće tu i praktičnih vežbi na izradi različitih dizajnerskih formi, a predviđeno je održavanje 15 radionica.

Detaljnije o programima radionica, kao i o kontaktima za prijavljivanje, pročitajte u tekstu ispod:

Radionice u okviru „Kulturnog leta 2013” u Gradskom pozorištu

1. Radionica Metod prilaska dramskom tekstu (monolozi – logička analiza teksta i postavka u prostoru) Trajanje radionice: 15-19. avgust (u Kreativnom centru Gradskog pozorišta)

Polaznici: srednjoškolci i omladinci; broj polaznika je ograničen Prijave do 10. avgusta 2013. na mejl: pozorist@yahoo.com

Program: Radionica će trajati pet dana, održavaće se u dva termina dnevno (od 10 sati i od 18 sati). Radiće se na monolozima koje će polaznici radionica sami odabrati. Svakome će kroz praktičan rad biti objašnjeno kako se prilazi tekstu (akcenat, logički akcenat, blok, pasaž). Radiće se i na određivanju govorne radnje i potonjem izlasku u prostor gde je zadatak da se alarmira i telo (pokret, gest, postupak…). Pored toga, razgovoraće se i o ulozi kostima i šminke. U dogovoru sa polaznicima, može biti održan javni čas na kojem bi se predstavilo naučeno. Voditelji radionice: Aleksandar Đinđić, diplomirani glumac, asistent na predmetu gluma na Fakultetu umetnosti Priština – Kosovska Mitrovica (doktorand na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu) Borjanka Ljumović, diplomirana glumica (master na Akademiji umetnosti Novi Sad)

2. Radionica Grafički dizajn – istorija, teorija, praksa

Trajanje radionice: od 5. avgusta do 5. septembra 2013. (u Kreativnom centru Gradskog pozorišta)

Polaznici: mladi i stariji Bečejci koji žele da unaprede svoje znanje iz oblasti dizajna

Prijave do 1. avgusta 2013. na mejl: pozorist@yahoo.com ili na telefon: 064 /673-01-49

Program: Radionice su zamišljene kao kombinacija teorijskih predavanja o istoriji vizuelne komunikacije, novim umetničkim medijima i tradiciji i kulturi grafičkog dizajna, sa praktičnim vežbama na izradi različitih dizajnerskih formi. Grafički dizajn je kreativan proces koji kombinuje umetnost i tehnologiju u svrhu komuniciranja ideja. Dizajner koristi niz različitih komunikacijskih pomagala kako bi osmislio poruku koju želi preneti određenoj publici. Dva glavna dizajnerska oružja su fotografija i tipografija, ali veoma važno je i poznavanje procesa istorijskog razvoja pojedinih formi i opšte usvojenih estetskih pravila korišćenja grafičkih elemenata i stilova.

Predviđeno je održavanje 15 radionica (tri puta nedeljno, u večernjim časovima) sa temama: Simboli (istorija simbola) – piktogrami, logotipi, ideogrami, grbovi.

Radioničarski deo: upoznavanje sa kompjuterskim softverima za rad sa tekstovima, vektorima i fotografijama; Tipografija – istorijski pregled, razvrstavanje fontova, tipografski dizajn i pravila upotrebe.

Radioničarski deo: rad sa tekstom, opšta pravila upotrebe, prezentacija kompjuterskih softvera za rad sa tekstom; Knjiga – istorijski pregled razvoja knjige, vrsta štampe, materijali.

Radioničarski deo: kompjuterski programi za rad sa dužim tekstovima, za prelom – upoznavanje i osnovni principi rada, izrada master stranica za prelom knjige i obrada teksta za kraće forme (informatori, flajeri, brošure);

Poster – istorijski pregled razvoja (forme, stilovi, namena).

Radioničarski deo: izrada plakata različite namene kompjuterski i ručno ilustrovanih, upotreba fotografije za plakate, obrada fotografija kompjuterskim softverima;

U dogovoru sa polaznicima, proučavaće se i sledeće:

Avangardna tipografija (istorijski pregled).

Radioničarski deo: izrada tipografskih plakata i flajera; Modernizam (istorija, kulturološki značaj).

Radioničarski deo: izrada postera, razrada ideje i odabir forme, apstrakcija i kompozicija;

Bauhaus (istorijski pregled).

Radioničarski deo: revolucionarni dizajn, eksperimentalni dizajn u 20. veku, kombinovanje boje i oblika; Advertajzing (istorijski pregled).

Radioničarski deo: pravila promocije, brendiranje, pakovanje produkta, reklama (grafičke forme);

Digitalizacija (istorijski pregled).

Radioničarski deo: vrste digitalnih medija, forme digitalne prezentacije ideje, produkta, razrada ideje, dizajn i priprema za digitalnu prezentaciju;

Dizajn i socijalne forme (istorijski pregled kulturoloških i socijalnih uticaja grafičkog dizajna).

Radioničarski rad: razrada socijalne ideje (neprofitna kampanja, humanitarna akcija, provokativna ili subverzivna kampanja), odabir forme i medija;

Dizajn i kultura (pozorišni, filmski plakat – istorijski pregled).

Radioničarski deo: izrada plakata za predstave Gradskog pozorišta;

Uticaj popularne kulture na grafički dizajn – primeri i fenomeni.

Radioničarski deo: upotreba odabranog kulturnog obrasca kao početne ideje za izradu neke od formi grafičkog dizajna, plakata, glajera, digitalne reklame i slično.

Voditeljka radionice: Tatjana Drapšin

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име