Akcioni plan za unapređenje rodne ravnopravnosti i poboljšanje položaja žena u opštini Bečej je lokalni strateški dokument koji predstavlja skup mera i aktivnosti za naredne četiri godine koji ima za cilj unapređenje života žena i muškaraca u Bečeju.

Drugim rečima, to je dokument koji sadrži set aktivnosti koji će opštinska uprava da preduzme kako bi poboljšala položaj stanovnika i stanovnica opštine Bečej.

-Nije politika za žene, nije stvar feminizma, ovaj dokument je dokument za sve, kaže Nataša Okilj, iz Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) koja je podržala proces izrade LAP za rodnu ravnopravnost.

Podrška SKGO ogleda se i u podršci izradi rodno – odgovornog budžeta koji je i zakonska obaveza.

Nakon višemesečnih diskusija o kapacitetima i mogućnostima lokalne samouprave i razgovora o željenim promenama u zajednici, doneta je odluka da plan treba sadrži pet strateških ciljeva, odnosno, da je potrebno poboljšati i promeniti sledeće segmenta:

bezbednost građana i građanki opštine Bečej, sa rodnog aspekta i u najpre u smislu infrastrukture;

položaj seoskih žena;

usluge na teritoriji opštine Bečej, kako bi u većoj meri odgovarale potrebama građana i građanki;

potom povećati šanse devojčica i žena da se bave sportom i unaprediti kapacitete lokalne samouprave da uvodi rodnu perspektivu u svoje politike i programe.

Predlog ovog dokumenta postignut je zajedničkim radom članova radne grupe u brojnim konsultacijama sa organima lokalne samouprave, institucijama i organizacijama civilnog društva.

-Kada pitate Bečejke šta je problem broj jedan, one kažu nezaposlenost. Time se vi, kao opština, ne razlikujete od drugih. Opština Bečej ima LAP za zapošljavanje, s tim u vezi, koji je dobro napisan. Ideja je da mi tražimo od ljudi koji se bave problem zapošljavanja stalno uzimaju u obzir perspektivu rodne ravnopravnosti, kaže Biljana Maletin, stručnjakinja za pitanja rodne ravnopravnosti.

Ona dodaje da je važno da plan bude dobro lokalizovan, odnosno da održava probleme i potrebe građana koji tu žive.

-Poboljšanje infrastrukture se pojavilo kao pitanje poboljašanja bezbednosti. Biciklističke staze i trotoari se vide kao specičnosti grada i to treba povećati i povoljšati, ističe Maletin.

Opština Bečej je u januaru 2017. godine usvojila Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou, koja je obavezuje da akcioni plan bude usvojen u naredne dve godine od momenta potpisivanja.

Lokalni akcioni plan je urađen okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU” koji finansira Vlada Kraljevine Švedske i sprovodi Stalna konferencija gradova i opština.

Dokument je od danas dostupan na zvaničnoj internet stranici opštine i time će se otvoriti proces javne rasprave, odnosno biće dostupan građankama i građanima pre usvajanja u Skupštini opštine Bečej tokom jeseni ove godine.

Sa jednog od sastanaka radne grupe | Arhiva
Sa jednog od sastanaka radne grupe | Arhiva

Pre održavanja javne rasprave u Bečeju, tim koji je radio na lokalnom akcionom planu će posetiti naseljena mesta opštine Bečej, budući da su u izradi dokumenta učestvovale upravo članice udruženja žena i meštanke bečejskih sela. Prvo su u sredu 11. jula na redu Radičević i Mileševo, a potom sredinom avgusta Bačko Petrovo Selo i Bačko Gradište.

Lokalni akcioni plan za rodnu ravnopravnost je autentničan dokument upravo zbog toga što je sprovedena i anketa sa grupom žena čije su potrebe ne mogu često čuti – a radi se o ženama sa sela čiji se kvalitet života veoma razlikuje od građana koji žive u većim mestima.

Evaluacija dokumenta i njegovo poboljšanje u skladu sa promenama i potrebama koje se očekuju tokom godinama dok je on na snazi, ali pre svega promene u budžetskom sistemu i planiranje svih aktivnosti lokalne samouprave, u skladu sa propisima, važni su koraci bez kojih nema istinskih promena. Ukoliko se pomenuto bude poštovalo, glavni cilj će biti postignut – bolji kvalitet života svih građana opštine Bečej.

Komentari na nacrt akcionog plana mogu da se daju do 10. septembra. Više informacija o tome i o dokumentu mogu se dobiti OVDE.

Pogledajte TV prilog

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Imaš pravo da znaš“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име