Saradnja Saveza sportova opštine Bečej i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu usmerena je na to da deca ranog školskog uzrasta imaju pravilno držanje, što je od ključne važnosti za njihov razvoj.

Do deformiteta kičme najčešće dolazi u periodu kada dete naglo raste, a uzrok je izostanak fizičke aktivnosti, nepravilno držanje, nošenje ranca na jednom ramenu i dugo, nepravilno sedenje pred računarom ili u školskoj klupi. Rezultati koje je prošlogodišnje istraživanje u Bečeju pokazalo jeste da 80 odsto dece koja su bili kontrolisana imaju loše držanje. Ona su lane dobila individualne preporuke, a vežbe su uz pomoć zaposlenih u Savezu sportova radili na časovima fizičkog, a deo i kod kuće, objasnio je Valdemar Štajer, asistent na predmetu dijagnostika u sportu i fizičkom vaspitanju na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje. On je dodao da te individualne vežbe ne smeju biti monotone kako bi deca istrajala u njima što može doneti rezultate i u roku od dva meseca.

Osim toga što loše držanje kičme može da uslovi ozbiljne zdravstvene probleme, ono veoma utiče na socijalizaciju dečaka i devojčica i na njihovo samopouzdanje. Danas i za oko mesec dana će testiranje proći oko 200 dečaka i devojčica iz bečejskih škola, a neki od njih bili su testirani i prošle godine, te se od njih očekuje napredak. To će pokazati rezultati ovog i narednog testiranja.

Dejan Terzić, član Opštinskog veća opštine Bečej zadužen za sport i omladinu, ocenjuje ove aktivnosti kao veoma bitne za razvoj dece u opštini Bečej i najavljuje da će sličnih biti i u budućnosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име