Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, Opštinska organizacija Lige socijaldemokrata Vojvodine Bečej poručuje da je neophodno odati počast svim nevinim žrtvama stradalim u Drugom svetskom ratu, ali i suzbiti svaku savremenu pojavu koja ima obeležje fašizma.

– Tokom Velike racije u Bečeju, kraj ušća Velikog bačkog kanala u Tisu je, u crnom vihoru Drugog svetskog rata samo u poslednjoj akciji hortijevaca tokom januara 1942. Godine, ubijeno i u ledenu vodu bačeno oko 200 Jevreja, Roma, Mađara i Srba. Tada su naše sugrađanke i sugrađani, oko 200 njih, osuđeni na smrt samo zbog imena i prezimena. Ta vremena su, svakako, najcrnji dani u istoriji našega grada. Žrtava najcrnje ideologije modernoga sveta se ne smemo prisećati samo jednom ili dva puta godišnje, one treba svakodnevno da nas podsećaju na potrebu aktivne antifašističke borbe.

Nažalost, svesni smo da je i danas prisutan duh mržnje i fašizma. Ekstremističke grupe neonacista i klerofašista koje deluju protivno Ustavu i nesmetano šire svoje ideje mržnje, trebalo je procesuirati po službenoj dužnosti. Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je neophodno negovanje kulture sećanja kako se ovakve strahote nikada ne bi ponovile. Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje reakciju države na svaki pojavni oblik ekstremizma, na svaki govor mržnje, na svaki grafit mržnje, na svaki istup mržnje. Samo tako će se ideje mržnje poraziti, navodi se u saopštenju OO LSV Bečej.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име