Predsednik Saveta za poljoprivredu Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Bečej Aleksandar Kekić izjavio je da je prošla zima bila blaga, ali je donela veliki problem, najezdu miševa na poljima. On napominje i da bi šteta bila manja da je poljoprivredna savetodavna služba (PSS) na vreme obavestila na realnu mogućnost najezde glodara, jer je sve ukazivalo na to da će se oni na poljima pojaviti u, do sada, nezapamćenom broju, navodi se u saopštenju te stranke.

 

– Takođe, na vreme bi se pripremila sredstva u dovoljnoj količini da se suzbiju ove štetočine. Istini za volju, sve je ovo posledica promene klime. U poslednjih nekoliko godina došlo je do pojave insekata u klipu kukuruza (sovice), te je kao obavezna mera, uvedeno tretiranje kukuruza (semenskog, šećerca,a po svemu sudeći to isto očekuje i merkantilni kukuruz). Ovo poskupljuje proizvodnju. Poljoprivredna savetodvna služba u buduće bi trebalo na vreme da obavesti poljoprivrednike o realnoj opasnosti od pojave biljnih bolesti, štetočina, kako bi štete na usevima bile što manje, ukazuje Kekić. Zbog toga on preporučuje da u PSS rade stručnjaci svih agronomskih struka (ratarsko-povrtarske, voćarske, fitofarmacije, poljoprivredne tehnike, meliorativne….), u kojima naša zemlja ne oskudeva, zatim da ove službe vode stručnjaci sa iskustvom, a ne da one budu oaza za partijske kadrove i poslušnike. Kekić dodaje i da zajedno sa nastavno-naučnim institucijama treba pronaći najdelotvornije načine borbe protiv štetočina, po evropskom modelu.

– Ako želimo da budemo konkurentni u poljoprivrednoj proizvodnji sa razvijenim zemljama, moramo uložiti još više truda, znanja i sredstava. O subvencionisanoj poljoprivrednoj proizvodnji ne smemo, za sada, ni da pomišljamo, zaključuje Aleksandar Kekić. 

Foto: Ilustracija

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име