Odbornici Mađarskog pokreta iz grupe „Za Bečej“ Skupštine opštine Bečej predložili su Opštinskom veću da se u narednoj godini iz budžeta opštine Bečej obezbedi sedam puta više novca i vidu jednokratne pomoći za svu novorođenčad.

– Trenutno u opštinskom budžetu ima 500.000 dinara za pomoć porodicama za prvorođeno dete. Naš je predlog da se naredne godine opredeli 3.5000.000 dinara za svako novorođeno dete. Pošli smo od podatka da je na teritoriji naše opštine u prethodne dve godine (2013. i 2014.) rođeno između 310 i 350 dece. Tako bi za svako dete bilo izdvojeno 10.000 dinara. Sigurni smo da naš predlog ne treba naročito obrazlagati, a pretpostavljamo da je izvršna vlast i planira određena sredstva u budžetu za sledeću godinu, ali, neka postoji i ovaj naš predlog, rekao je predsednik odborničke grupe Peter Knezi.

On je dodao da ta odbornička grupa ne raspolaže podacima o trošenju ovog novca, ali da veruje da neće biti problem da se novac u predloženom iznosi obezbedi za dogodine. Podsetimo, opština Bečej je jesenas donela odluku kojom se pomaže svako prvo rođeno dete u bečejskim porodicama, a Knezi je podsetio na to da je slična inicijativa pokrenuta i 2011. godine, ali da nije zaživela.

– Liga socijal – demokrata Vojvodine je tada predlagala da se izdvoji 1.500.000 dinara. Kao tadašnji predsednik opštine, predsedavao sam Većem, ali nije bilo političke volje da se to usvoji, odnosno većinski partner nije podržao tu inicijativu, kazao je Knezi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име