Po običaju od pre nekoliko godina, tradicionalni Međunarodni festival scenskog stvaralaštva dece i mladih, Majske igre, završava se smotrom dece predškolskog uzrasta. Takmičarski deo je okončan u petak, a revijalni u kom je nastupilo 15 igrokaza dečaka i devojčica predškolskog uzrasta viđen je danas na istoj sceni „Radoslav Zlatan Dorić“ Gradskog pozorišta Bečej. Samim tim, danas je spuštena zavesa ovogodišnjih Majskih igara.

Poslednji dan Igara, koje su postale bečejski brend, počeo je himnom Majskih igara u izvođenju horića „Labud Pejović“, a posle pozdravnih beseda zamenice predsednika opštine Bečej Dalile Dujaković i direktorke organizatora Predškolske ustanove „Labud Pejović“ Slađane Jović, razigrala se i raspevala scena. Počelo je s dvojezičnom predstavom „Sastanak miševa“ u izvođenju predškolaca Bečeja, a onda su svoje scensko umeće predstavila deca iz Bačke Palanke, Bačke Topole, Žitišta, Zrenjanina, Kanjiže, Ostojićeva, Odžaka, Sente, Rume, Smedereva, Sombora, Titela, Čoke…

Viđeno je ukupno 15 predstavica, od kojih 11 na srpskom, tri na mađarskom jeziku, a jedna predstava je bila dvojezična. Deca su, kao i uvek, potvrdila kakav talenat poseduju, a ko će i da li će od njih vremenom nastaviti „život na daskama“… To zavisi od mnogo faktora. Jedan od njih je svakako koliko će im se u daljem životu posvetiti pažnja vezana za scensko stvaralaštvo.

-Tradicionalno, posle odgledanih predstava, organizujemo radni sastanak u našoj zgradi i razgovarali smo o tome šta je bilo dobro, a šta treba još poboljšati u rad s decom. Iz godine u godinu nam stižu sve bolja izdanja dečijih igrokaza, što je znak da se saveti sa ovakvih i sličnih sastanaka uvažavaju, rekla nam je u ime organizatora Tatjana Mitić.

Ma koliko da su akteri poslednje aktivnosti u okviru 60. Majskih igara po uzrastu mali, prijalo im je druženje u Bečeju. Mnogi će, kao i ranijih godina, vremenom ponovo doći u grad kraj Tise nastupajući u takmičarskom delu Igara kao članovi školske dramske sekcije ili dramskog studia pri pozorištu u svom mestu. Setiće se tada, upravo, svojih scenskih početaka. Mnogi su tako počeli, kasnije rasli uz Majske igre, a ima i onih koji su uz njih ostarili. Šest decenija postojanja nije mala stvar!

V. Jankov

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име