stara tisa jun

Prošlo je pet godina otkako je Park Prirode „Stara Tisa“ kod Bisernog ostrva pod zaštitom. Tim povodom je danas (14. jun) Javno preduzeće „Komunalac“, koje je staralac ovog zaštićenog dobra, organizovao proslavu uz obalu Stare Tise u Bačkom Gradištu.

stara tisa jun

 Domaćini iz bečejske opštine, ali i oni iz opštine Žabalj i susednog Novog Bečeja, koji takođe imaju udeo u održavanju i očuvanju parka prirode, složili su se oko toga da se u narednom periodu moraju još više koristiti potencijali ovog prirodnog bogatstva.

– Očuvanje ribljeg fonda, razvoj lovnog i ribolovnog, kao i vizitorskog turizma, je ono u čemu vidimo mogućnosti i velike šanse, rekao je Laslo Balzam iz JP „Komunalac“. Da se o Parku prirode „Stara Tisa“ tri opštine brinu na dobar način potvrdili su predstavnici pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam, građevinarstvo i zaštitu životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. O biseru ovog dela Vojvodine govorio je i Nedeljko Kovačev, iz Pokrajinskog zavod za zaštitu prirode, koji je, kako je rečeno, među zaslužnima što Park prirode uskoro očekuje i važna kategorizacija, zaštićeno dobro drugog stepena.

– Bilo je problema u prethodnom periodu, i to u vidu bespravne gradnje, motora „benzinaca“, ribokradnje i još mnogo toga, ali smo ih rešili. Očekuje nas i rešavanje pitanja nivoa vode, u saradnji sa Vodama Vojvodine, kao i da „Stara Tisa“ dobije zvanje zaštićeno dobro druge kategorije, naveo je Kovačev.

Čovek ne može da se bori sa prirodom, jer je ona „jači“ protivnik, i on će od nje uvek izgubiti. U ovom slučaju, sve radi u skladu sa prirodom, sve je na njenoj strani, kazao je Lorand Vig iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, koji je u takođe najavio da će Vlada Vojvodine uskoro dati saglasnost na tu dugo očekivanu kategorizaciju.

Naredne godine slavlje povodom rođendana „Stare Tise“ biće upriličeno u naseljenom mestu Čurug, u opštini Žabalj. Do tada će se, kako je obećano, još mnogo toga uraditi na afirmaciji i očuvanju ovog prirodnog dobra.

O Parku prirode „Stara Tisa“ kod Bisernog ostrva

Najznačajnija „vrednost“ Parka prirode je beli lokvanj, koji je na listi prirodnih retkosti Srbije. Najzastupljenija je grupa vodenih biljaka koje su po nekim autorima reliktnog obeležja u ovom delu Evrope, kao što je krocanj, vodeno leće, vodeni griz, žabljak. Za očuvanje biodiverziteta područja značajni su zuka i žabljak, koji su prema stepenu igroženosti IUCN određeni kao kritički ugrožene vrste i nalaze se na Preliminarnoj crvenoj listi flore Srbije.

Riblji fond je bogat sa 23 vrsta riba npr. sunčica, šaran, som, jaz. Najugroženije vrste sugavčica, sabljarka, som, štuka, bucov i njihova zaštita na području gde žive je zakonom uređena (prema Bernskoj konvenciji). Na ovom lokalitetu je zabeleženo sedam vrsta vodozemaca i tri vrste gmizavaca. Jako je važno da se sačuvaju lokaliteti navedenih vrsta, jer je to neophodno za preživljavanje i razmnožavanje, a neke se ubrajaju u prirodne retkosti. Na istraživanom prostoru registrovano je 166 vrsta ptica, od toga 87 vrsta je zaštićeno Uredbom o zaštiti prirodnih retkosti Republike Srbije, dok neke spadaju u grupu najugroženijih životinja na, a to su mali vranac, patka njorka, orao belorepan, stepski soko koji su prolaznici ili retki gosti. Posebno valja istaći tri izuzetno ugrožene vrste: orao belorepan, stepski soko i kukuvija. 

Na području „Stare Tise” posebnu pažnju u zaštiti treba posvetiti pticama gnezdaricama, pre svega retkim vrstama kao što su bukavac, eja močvarica, sivi barski petlić i modrovoljka, jer tršćaci i priobalna vegetacija su jedno od najvažnijih staništa za njih. Fauna sisara je bogata vrstama. Većina vrsta sisara su ugroženi kao što su vidra, jazavac, kuna belica, hermelin, kako progonom čoveka, tako još više nestajanjem staništa. 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име