Atraktivna dela privlače pažnju Bečejaca | Foto: Vlastimir Jankov
Atraktivna dela privlače pažnju Bečejaca | Foto: Vlastimir Jankov

Ljubitelji likovne umetnosti u Bečeju imaju priliku da se do 28. oktobra upoznaju sa slikama novosadskog slikara Janoša Tarkoa. Autor je na izložbi u galeriji „Krug“ pod krovom Gradskog pozorišta Bečej predstavio ukupno 19 dela i sve je nazvao „Masivni napadi“.

Izložena dela, imajući u vidu da je, uglavnom, reč o velikim formatima, koja prikazuju nadrealne pojave imaju odgovarajući zajednički naziv – masivni napadi. Ali, ako se malo zagrebe…

-Ideologija destruktivnosti i masovne manipulacije uzima maha i postajemo roboti kojima se upravlja. Uviđajujući sve ove stvari, počeo sam da stvaram na masivnim formatima sa namerom da tim ogromnim nadrealnim pojavama kroz svoja dela obratim pažnju na apsurdnost iskrivljenih vrednosti, patnju i usamljenost današnjeg čoveka. Moji radovi su vizuelne pojave, bića i humaoidi su odraz deformisanog i dekadentnog vremena u kojem živimo. Oni na neki prikriven način upozoravaju na našu svakodnevnicu. To su izjave sa pomalo satiričnim, ali više ironičnim i grotesknim karakterom i porukom, naglašava autor Janoš Tarko.

Slike su nastale u poslednjih godinu dana i rezultat su, kako naglašava autor, dešavanja oko njega. A onda i oko nas, pa ih valja s dužnim poštovanjem pogledati i zamisliti se nad porukom slikara.

masivninapadidva

Inače, ovo je, pored niza učešćana kolektivnim izložbama, 16. samostalna izložba Janoša Tarkoa od 2004. godine, kada je diplomirao grafiku na Likovnoj akademiji u klasi profesora Milana Stanojeva. Izlagao je, pored raznih galerija u Srbiji, u Kanadi, Mađarskoj, Meksiku, Slovačkoj i Hrvatskoj. Pored grafike, autor pokazuje interesovanje i prema vajanju, slikanju, ali i muzici, performansu…

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име