Sa otvaranja izložbe „Format mali“ u Bečeju | Foto: Vlastimir Jankov
Sa otvaranja izložbe „Format mali“ u Bečeju | Foto: Vlastimir Jankov

Tradicionalna, 11. put u kontinuitetu, Međunarodna putujuća izložba „Format mali“ u organizaciji beogradskog ArtCentra prvi put je u Bečeju. Svečanom otvaranju u galeriji „Krug“ pod krovom Gradskog pozorišta prisustvovao je više nego skroman broj ljubitelja umetnosti, ali prilika je da je do 25. aprila vidi daleko veći broj Bečejaca.

Otvaranje pomenute izložbe počelo je minutom ćutanja Jeneu Berentaiu, čime se odala počast nedavno prerano preminulom predsedniku Udruženja drvorezbara „Ars in ligno“ sa sedištem u Bečeju.

-Zahvaljujući pre par godina filijali beogradskog ArtCentra u Novom Sadu, izložba „Format mali“ je sve prisutnija u Vojvodini. Ovogodišnje putešestvije po Vojvodini kreće iz Bečeja, posle se selimo u Suboticu, Srbobran, Sremsku Mitrovicu… Godišnje izložba obiđe petnaestak gradova širom Srbije i ciklus se završava sredinom decembra, par dana pre Svetog Nikole, u beogradskim prostorijama ArtCentra, gde se sumiraju rezultati glasanja na svakoj izložbi i koji autor dobije najviše glasova organizator mu priređuje u spostvenim prostorijama samostalnu izložbu. Zato je poželjno da se svaki posetioc izložbe uključi u glasanje. Dodao bih da je izvorno pravilo bilo da maksimalni format bude 30×20 santimetra, ali se vremenom prešlo na 30×30, pa je drugi naziv izložbe „Art kvadrat“, saznali smo od predstavnika organizatora Ištvana Fuska iz Srbobrana.

Na aktuelnoj izložni u galeriji „Krug“ su okačena 57 eksponata, crteža i slika različitim tehnikama autora iz Bosne i Hercegovine, Izraela, Italije, Crne Gore, Hrvatske i, naravno, najviše Srbije. Vredi je posetiti i videti da i na malom formatu mogu da se urade vrlo kvalitetne slike.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име