Povodom Međunarodnog dana knjige i autorskih prava 23. aprila, Narodna biblioteka Bečej organizovala je višečasovno dvojezično javno čitanje odlomaka iz knjiga po izboru čitalaca i posetilaca biblioteke. Javno čitanje proteklog petka privuklo je u najvećem broju mlade sugrađane.

Prema rečima organizatorke javnog čitanja knjiga Elizabete Šijačić knjižničarke Narodne biblioteke Bečej najčitaniji su bili odlomci i pasusi književnih klasika, domaćih i regionalnih književnika, dok su mladi uzrasta od 13 do 15 godina, čitali odlomke svojih omiljenih pisaca i spisateljica iz takozvane young adults kategorije svetske književnosti.

Tako su na dan knjige u bašti bečejske biblioteke odjekivali glasovi Meše Selimovića, Branka Ćopića, Ive Andrića, Jokai Mora, Laure Lejner i Janoša Aranjia, ali i Viktorije Ejvjard, Antoana de Sent Egziperija, Džoan Roling i Terija Pračeta. Izbor za javno čitanje zaposlenih bibliotekarki bili su Bekim Sejranović, Entoni Bardžis, kao i poezija Branka Miljkovića i Ognjenke Lakićević.

Utisak bibliotekara je da je omladina ta koja je najotvorenija za promene u tradicionalnim koncepcijama bibliotečkih programa, što je ova aktivnost i potvrdila, s obzirom na to da je velika većina posetilaca bila upravo generacija srednjoškolaca, kao i viši razredi osnovne škole.

Sa tim u vezi, pre samo nekoliko dana, u Narodnoj biblioteci Bečej formiran je Tim za rad sa mladima.

-U skladu sa sopstvenim Smernicama za rad sa mladima, Tim za rad sa mladima će u narednom periodu realizovati aktivnosti u kojima će omladina biti, ne samo pasivni konzument bibliotečkih sadržaja, nego i aktivni inicijator i kreator programa u biblioteci, rekla je za portal MojBečej Marijana Đaković, rukovodilac Odeljenja za razvoj bibliotečke delatnosti.

-S obzirom na uspešno realizovane programe javnog slušanja i čitanja književnosti na srpskom i mađarskom jeziku, na pozitivnu reakciju javnosti i naših korisnika na ovakav oblik rada sa njima, biblioteka će i ubuduće organizovati ovakve programe u kojima upravo posetioci određuju sadržaj, tok, pa i kvalitet programa, potvrdila je direktorka bečejske biblioteke, Đijanta Lovaš.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име