Aktivisti Bečejskog udruženja mladih (BUM) obeležili su Međunarodni dan ljudskih prava simboličnom aktivnošću na centralnom trgu u Bečeju.

„Svi ljudi rođeni su slobodni, sa jednakim dostojanstvom i pravima“ kaže prvi član Opšte povelje o ljudskim pravima. Rođenjem i prvim trenucima života čovek poseduje ljudska prava. Ona su zagarantovana, neotuđiva i regulisana nizom međunarodnih dokumenata.

 

Mladi u Bečeju su u svojevrsnom performansu, držeći u rukama natpise na kojima su ispisana samo neka od ljudskih prava, podsetili i ukazali na njihovu važnost. Oni su pitali sugrađane kakva je uloga pojedinca u borbi za ostvarivanje ljudskih prava.

– Podstičem jednakost, različitost i pravo na obrazovanje, budući da radim u osnovnoj školi. U skladu sa tim, svako treba da ima pravo na obrazovanje na maternjem jeziku, rekla nam je žiteljka Bačkog Gradišta.

– Borim se za mlade. Za mlade koji žive i rade u lošim uslovima. Poslodavci iz koriste, nisu fer prema njima, zaposle ih, pa im brzo daju otkaze. Rade za malo novca, sele se u veće gradove gde ima ponešto da se nađe, ali gazde nisu fer. Neka i oduzmu od penzije, ali, treba mladi da imaju posao, a da taj gazda od njih napravi pravog čoveka, kazala je penzionerka iz Bečeja. Predsednik opštine Bečej Vuk Radojević pridružio se „bumovcima“ u centru Bečeja, gde je izrazio zadovoljstvo što se i u najvećoj potiskoj opštini realizuje akcija na ovaj važan međunarodni dan. S tim u vezi, on je istakao da je uloga svih onih koji su uključeni u javni i društveni život velika. Simbolična akcija mladih Bečejaca realizovana je u okviru partnerskog projekta sa Timočkim omladinskim centrom, Kancelarijom za mlade iz Novog Pazara, a uz podršku Republičke Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име