U Kumanu su juče završeni 24. „Dani Laze Telečkog“, pozorišna manifestacija koja se održava u čast srpskog pozorišnog glumca i jednog od najistaknutijih članova Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, rođenog u Kumanu, Laze Telečkog.

Tokom šest dana, od 11. do 16. oktobra, prikazano je ukupno deset pozorišnih predstava, od kojih su četiri bile namenjene deci. Održan je okrugli sto koji je okupio poznata glumačka lica i teatrologe, a raspravljalo se na temu trenutnog stanja u profesionalnim pozorištima i o viziji pozorišta u 21. veku. Tom prilikom predstavljena je i publikacija posvećena životu i delu Laze Telečkog „Mali spomen na velikog glumca Lazu Telečkog 1839-1873“, koju je priredio Hadži Zoran Lazin.

Tradicionalna nagrada manifestacije „Maska Laze Telečkog“ ove godine je dodeljena poznatom srpskom glumcu Milenku Pavlovu.

„Nagrada „Maska Laze Telečkog“ jedna je od retkih nagrada koje nose ime nekog glumca, a još je veća čast što je to nagrada koje nosi ime jednog Banaćanina, jer sam i ja rođeni Banaćanin i na to sam ponosan. Smatram da umetnost zbližava ljude. Kad putujem po svetu, prvo posetim pozorište gde god da se nađem. Glumci se svuda po svetu dobro razumeju i zato mi je posebno drago što sam dobio ovogodišnju nagradu manifestacije „Dani Laze Telečkog“, jer nosi glumčevo ime, a koliko ja znam, takvih nagrada je malo ili ih nema“, rekao je Pavlov.

Generalni pokrovitelj manifestacije je bila opština Novi Bečej, a predsednik opštine Saša Maksimović pohvalio je organizatore i najavio još bolju saradnju sledeće godine: „Kako kroz budžet opštine Novi Bečej, tako i kroz finansije koje smo dobili u okviru projekta Ministarstva kulture i informisanja „Gradovi u fokusu“, omogućili smo održavanje 24. „Dana Laze Talečkog“. Potrudićemo se da sledeće godine saradnju podignemo na još viši nivo.“

Manifestaciju je, kao i svake godine, podržala i Mesna zajednica Kumane, a ono čime su veoma zadovoljni su veliki odziv građana i posećenost predstava, naglasila je Dunja Radin, predsednica Saveta Mesne zajednice Kumane.

Danilo Gurjanov

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име