Dan uoči početka nastavne godine, meštani Mileševa, negoduju pred objektom škole zbog namere da đaci  u njenim klupama, posle osam decenija, više ne sede.

Renoviranjem objekta u Drljanu, koje je nedavno okončano, plan je da od 1. septembra deca iz Mileševa tamo nastave školovanje.

Za njih 140, koliko ih je potpisalo peticiju upućenu predsedniku opštine, kao i matičnoj školi „Petefi Šandor“ u Bečeju i predškolskoj ustanovi „Labud Pejović“, zatvaranje ovog objekta ujedno znači i prestanak života sela.

U susedni Drljan, udaljen svega koji kilometar, ne žele da šalju decu jer navode, valja održati postojeće i dodaju – sami će pokositi travu, okrečiti zidove, a ako treba i zameniti dotrajali prozore i urediti igralište.

Sofija Pećanac, učiteljica u penziji, većinu svog radnog veka provela je učeći decu ovog sela. Zatvaranje objekta ne može da prihvati kao odluku koja će unaprediti selo i zadržati meštane već ionako opustošenog mesta. Naša sagovornica podseća – peticiju za opstanak matične „Petefi Šandor“ u Bečeju potpisali su i meštani Mileševa, koji takvu podršku sada očekuju i od ostalih.

Među okupljenima je i Milka Kremić sa svoje 93 godine koja je upravo na tom mestu savladala slova i naučila brojeve.

Okupljeni od nadležnih traže da se jednako ulaže u oba naseljena mesta jedne mesne zajednice.

-Vodeći se isključivo interesima dece i učenika, važno je naglasiti da je rekonstruisan objekat OŠ „Petefi Šandor” koji se nalazi u Drljanu, u funkcionalnom, pedagoškom i metodičkom smislu prilagođeniji procesu nastave i pruža kvalitetnije uslove za obrazovanje i rad sa decom, navodi u dopisu za portal MojBečej.rs članica opštinskog veća zadužena za obrazovanje Dalila Dujaković. Dodaje – lokalna samouprava planira poboljšanje uslova i u objektu škole u Mileševu, te ne isključuje mogućnost ponovnog aktiviranja tog objekta škole u narednom periodu. Apelujemo na roditelje i druge zakonske zastupnike da decu 1. septembra odvedu u školu u Drljanu, jer je u skladu sa propisima na njima odgovornost za redovno pohađanje nastave.

U kompletno obnovljenoj zgradi škole „Petefi Šandor“ u Drljanu od sutra sa radom počinje i vrtić. Iako je za prevoz dece u susedno mesto predviđen autobuski prevoz, roditelji poručuju – svakog jutra u 7.30 dovodiće decu pred vrata škole, ove u Mileševu.

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „Vladavina prava pod lupom: Ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej” koji je sufinansiran iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

1 KOMENTAR

  1. Roditelji su u pravu i odgovorni su renoviranje škole trebali obaviti pre 1. Septembra ako nisu bili sposobni neka daju ostavke i putuju u zaborav.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име