Ministarstvo finansija Republike Srbije je 1. oktobra objavilo Pregled iz registra po Zakonu o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, na kom se našla i opština Bečej kojoj je obustavljen transfer zbog neizmirenja obaveza ka dobavljačima od više od milion dinara.

Ovim Zakonom se uređuju rokovi izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama između javnog sektora i privrednih subjekata, odnosno između privrednih subjekata, a u cilju sprečavanja neizmirenja novčanih obaveza u roku.

Prema Zakonu o rokivima rok za izmirenje novčanih obaveza od strane opštine Bečej ka privrednim subjektima ne može biti duži od 45 dana, a poverilac ima pravo da od dužnika zahteva naknadu za kašnjenje u ispunjavanju novčane obaveze u iznosu od 20 000 dinara u slučaju da obaveza nije ispunjena u rokovima. Ova naknada ne obuhvata troškove izvršenja, a takođe je predviđeno i plaćanje i zatezne kamate propisane Zakonom.

Ova mera obustavlja transfere ka opštini Bečej iz budžeta Republike, te je moguća i prinudna naplata, što može izazvati dodatne nevolje u radu naše opštine. Osim obustave transfera, plaćanja zatezne kamate i ispunjavanju novčanih obaveza u vidu naknade, ovim Zakonom su predviđenje i kaznene mere za subjekat javnog sektora od 100 hiljada dinara do 2 miliona dinara i za predsednika opštine od 5 hiljada do 150 hiljada dinara, te šteta prouzrokovana ne izmirenjem obaveza opštine može biti višestruka. 

Dug prema Naftnoj industriji Srbije, od koje je opština pazarila gorivo za takozvanu tekuću potrošnju, a zbog kog je i obustavljen transfer, prema rečima predsednika opštine Vuka Radojevića, biće izmiren do kraja ove nedelje. – Sa NIS-om je sve dogovoreno, i očekujemo da te pare budu isplaćene do kraja ove nedelje. Nakon toga nema razloga da sve ne bude u redu, rekao Radojević, ocenivši da je razlog kašnjenja tehničke prirode.

Načelnik finansija, Đorđe Popov takođe kaže da je problem u suštini tehničke prirode i da će obustava transfera biti otklonjena najkasnije za par dana. Svi dospeli računi i obaveze opštine se po novom Zakonu unose u poseban program Ministarstva finansija „Rino“ te ukoliko ne budu isplaćeni u roku od 45 dana Ministarstvo automatski aktivira privremenu meru obustave transfera, te je zbog je zbog ovog Zakona obustava transfera bila primenjivana ka velikom broju budžetskih korisnika. U neizmirenim obavezama se pretežno nalaze računi za gorivo i reprezentaciju i čim budu potpisani situacija će biti rešena jer opština ima dovoljno sredstava na računu.

Na pitanje zašto nema rebalansa na dnevnom redu za 14. saziv Skupštine opštine, načelnik finansija Đorđe Popov navodi da je rebalans spreman i da će se pred odbornicima pojaviti na sledećoj skupštini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име