Sajam obrazovanja i karijernog informisanja „Misli na vreme, pametno biraj“ bila je prilika da budući studenti iz prve ruke čuju sve ono što ih zanima u vezi sa polaganjem prijemnih ispita, kao i sa predmetima, obavezama, ali i fakultativnim aktivnostima na visokoškolskim ustanovama.

Na ovom interaktivnom skupu predstavljeni su fakulteti poput: filozofskog, ekonomskog, pravnog, pedagoškog, prirodno – matematičkog, fakulteta tehničkih nauka i visoke poslovne škole strukovnih studija.
Mladi su naročito bili zainteresovani za bolonjski sistem.
Prema rečima Vukašina Stojanovića sa Ekonomskog fakulteta u Subotici, prednost bolonjskog Sistema studiranja je u tome što mladi ne moraju da uče „kampanjski“, već je gradivo podeljeno, ispiti se mogu polagati u delovima, preko kolokvijuma.

– Od profesora i predmeta zavisi da li ima i usmenog dela, ali sve se može lakše položiti kada je gradivo podeljeno. Redovnost i dodatne aktivnosti studenata se vrednuju, dobijaju se poeni koji mogu uticati na krajnju ocenu, rekao je Vukašin Stojanović.

Filozofski fakultet u Novom Sadu jedan je od atraktivnijih fakulteta i veliki broj mladih iz Bečeja odlučuje već godinama da na njemu stiče obrazovanje. Osim jezika, na filozofskom fakultetu u Novom Sadu mogu se izučavati i humanističke nauke.
Gordana Adamov odgovarala je na pitanja budućih studenata žurnalistike i pedagogije.
– Na svih 17 smerova na filozofskom fakultetu uče se strani jezici. Možda najteže je upisati psihologiju, zbog teških testova i velike konkurencije, navela je Adamov.
Dobro opremljeni kabineti i nastava u velikoj meri posvećena laboratorijskom radu prednost je Prirodno – matematičkog fakulteta. Miloš Brkljač, student iz Bečeja, predstavio je odsek biologije. Za fakultet je rekao da je težak, ali da se gradivo može savladati uz redovno učenje i prisustvo obaveznim aktivnostima, koje su veoma korisne i veoma zanimljive.

Pedagoški fakultet u Somboru jedan je od simbola tog vojvođanskog grada. Studenti već na početku imaju praktičnu nastavu, koja je, kako Marijana Bukurov navodi, od velikog značaja.

„Misli na vreme, pametno biraj“ jedna je od aktivnosti na projektu „Jednaka šansa za sve mlade 2“ koji realizuje udruženje Tako kul u partnerstvu sa Bečejskim udruženjem mladih. Projekat finansira ministarstvo omladine i sporta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име