Ove godine će se rezanje novog hleba obaviti u crkvi
Ove godine će se rezanje novog hleba obaviti u crkvi

U organizaciji Mađarskog kulturnog društva „Petefi Šandor“ Bečejci sutra tradicionalno obeležavanju Sent Ištvan, praznik svih Mađara bez obzira gde da su.

Kako je prvog mađarskog kralja, posle proglašenja 1083. godine od Rimokatoličle crkve za Sent Ištvana, 2000. godine i Srpska pravosavna crkva kanonizovala u Svetog Stevana, to sutra obe sestinske hrišćanske crkve slave, ali zbog epideiološke situacije u daleko skromnijem formatu.

Obeležavanje Sent Ištvana počinje koncertom bečejskog hora Schola Kantorum od 17.45 sati ispred crkve posvećene Svetom Antunu Padovanskom, potom će se od 18 sati održati svečana misa u hramu, a onda će se obaviti ceremonija osveštanja hleba umešenog od brašna ovogodišnjeg roda pšenice. Tim povodom će svečanu besedu izgovoriti predsednik Skupštine opštine Bečej Igor Kiš, koji će potom obaviti čin rezanja novog hleba.

-S jedne strane ovogodišnje obeležavanje Sent Ištvana je skromnije i održaće se u crkvi, kao i Dan novog hleba, a sa druge smo iskoristili priliku da obeležimo i tri decenije našeg rada, veli predsednik MKD „Petefi Šandor“ Robert Ric i dodaje. Oko 19.15 sati u velikoj sali zgrade MKD „Petefi Šandor“  počeće svečana akademija povodom 30. rođendana našeg društva. Brojne goste pozdraviće prigodnim govorom potpredsednik Društva Viktor Molnar, a onda će „Petefijevci“ realizovati bogat i sadržajan celovečernji program u kom će nastupiti isključivo oni.

Prema tome, ove godine neće biti etno bazara, dečijeg kutka, narodnog veselja, takmičenja u kuvanju junećeg perkelta, niti koncerata gostiju iz Mađarske, ali će sve biti oplemenjeno rođendanskim slavljem domaćina MKD „Petefi Šandor“. Pokrovitelji ovogodišnje zajedničke manifestacije su Nacionalni fond iz Budimpešte, Mađarski nacionalni savet, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Opština Bečej.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име