Bečejac je posao u struci kojim je zadovoljan našao u Kini
Bečejac je posao u struci kojim je zadovoljan našao u Kini

Dvadestdevetogodišnji Dušan Ćirić, vaspitač iz Bečeja, godinu i po dana radi u Pekingu u Kini. Njegov prijatelj, koji inače živi i radi u Kini, predložio mu je da dođe i da proba da radi u nekoj od brojnih predškolskih ustanova.

– Ponuda za posao je bila dobra i sama činjenica da ću ići u Kinu da upoznam drugačiji svet je bila dodatni okidač, započinje svoju priču za portal MojBečej mladi Bečejac.

– Radim u struci, a moje iskustvo je takvo da je posao veoma sličan kao onaj kod kuće koji sam imao, samo na drugom jeziku. U početku mi je sve bilo novo i, mogu slobodno reći, nestvarno.  Hrana mi se veoma svidela, kao i sam način i kultura ishrane, kaže naš sagovornik.

Ispunjava ga posao, kao i upoznavanje drugačije kulture
Ispunjava ga posao, kao i upoznavanje drugačije kulture

U Kini mu se najviše dopada gostuljubivost, kao i to što Kinezi sve rade lagano, bez tenzije. Međutim, ono što mu se ipak manje dopada jeste to što se dosta stvari radi „mehanički“.

-Radim u Pekingu sad decom uzrasta do 2,5 do 6,5 godina. Radim u privatnom vrtiću koji je za decu iz imućnijih porodica. Zadovoljan sam sa svim uslovima rada, priča nam Dušan Ćirić.

Mala promocija domaćih proizvoda
Mala promocija domaćih proizvoda

Dodaje da svakog dana posle posla ima priliku da upoznaje Peking.

– Obilazim sve i svašta, isprobavam razna jela, nekada sam, nekada u društvu. Vikendima ne radim, što mi odgovara. Imam dosta drugara, što iz svoje zemlje, što iz sveta, opisuje Ćirić svoju svakodnevicu u jednom od najvećih gradova sveta.

Ipak, postoje trenuci i kada se sa nostalgijom priseća prirode kod kuće, naročito Tise, lepog vremena bez zagađenja.

Nekad je maska neophodna
Nekad je maska neophodna

U Bečej, dodaje, dolazi jednom ili dva puta godišnje i sa porodicom i prijateljima provodi oko dve nedelje. Što se budućnosti tiče, ona je izvesna, bar neko vreme.

– Ostajem ovde sve dok mi je lepo i dok sam zadovoljan poslom, za dalje ne znam. Posla za pedagoške radnike ima na sve strane, ali bez znanje engleskog jezika teško se može doći do posla. Jednog lepo dana kada u Srbiji bude bolje, tada ću razmisliti da li ću se vratiti, zaključuje naš razgovor Bečejac Dušan Ćirić.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име