Najradosniji hrišćanski praznik Božić pravoslavci najveće potiske opštine obeležili su na tradicionalan način u hramovima i porodičnom krugu uz bogatu i raznovrsnu trpezu.

Na Jutrenju u ponoć hramove su ispunili, uglavnom, mladi, a prepodnevnu Svetu božićnu liturgiju pratio je veliki broj odraslih i dece. Božićna bogosluženja u jedinom bečejskom pravoslavnom hramu, posvećenom Svetom velikomučeniku Georgiju, služili su protojerej Dejan Stanojev i protonamesnici Petar Bikar i Slobodan Lazić uz sasluženje đakona Leontija i pratnji Crkvenog hora Sveti velikomučenik Georgije.

Svetoj božičnoj liturgiji prisustvovali su i sveštenici sva tri bečejska hrama sestrinske Rimokatoličke vere. Na kraju bogosluženja pročitana je Božićna poslanica Njegove svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Irineja, čija je osnovna poruka da na zemlji vlada mir i dobra volja među ljudima i narodima.

Kako je Božić trodnevni porodični praznik, slavlje se nastavlja i drugog dana na Saboru presvete Bogorodice, odnosno trećeg dana Božića, kada je slava Svetog prvomučenika arhiđakona Stefana. Oba dana se Sveta liturgija služi u 9 sati, a od 18 sati je Bdenije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име