Aktivisti Bečejskog udruženje mladih pozvali su, u okviru performansa, građane opštine Bečej da se prijave na javni konkurs za izbor članova Radnog tela za praćenje primene Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije.

Ovaj dokument Skupština opštine Bečej je usvojila krajem prošlog meseca, a sada je neophodno formirati komisiju koja će pratiti da li će nadležni ispuniti sve ono što je njime propisano i time povećati transparetnost svoga rada, te smanjiti mogućnosti za zloupotrebe i koruptivne radnje.

Građani sa kojima smo na Gradskoj pijaci razgovarali, rekli su nam da nisu zadovoljni radom predstavnika vlasti, najpre iz nadležnosti javnih preduzeća, kažu da primećuju partijska zapošljavanja, ali je malo njih spremno da se direktno uključi u borbu protiv toga. Pored toga, naši sagovornici ocenjuju i da nadležni nisu dovoljno pristupačni građanima.

Javni konkurs za izbor članova Radnog tela za praćenje primene Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije otvoren je do 27. jula. Komisija će na osnovnu prijava, i eventualnog testitanja, izabrati ukupno pet članova koji će raditi u ovom skupštinskom telu. Više o konkursu pročitajte OVDE.

Inače, prema istraživanju organizacija civilnog društva iz februara – Godinu i po dana po isteku roka čak jedna trećina gradova i opština u Srbiji nije usvojila ovaj obavezni dokument, a još manje – samo 20, formiralo je tela za praćenje sprovođenja.

Podsetimo da je izrada LAP-a, kao i promocija, formiranje tela za praćenje njegove primene, obuke za zaposlene u lokalnoj samoupravi, kao i za članove tela, deo aktivnosti iz projekta Bečejskog udruženja mladih koji je podržala Agencija za borbu protiv korupcije po čijem se modelu on i izrađivao. Dokument sadrži 17 specifičnih oblasti iz nadležnosti lokalne samouprave u kojima su navedene mere koje treba ostvariti, da bi se povećala transparetnost rada i donošenja odluka.

Više u TV prilogu

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име