Dvadeset učesnika iz različitih organizacija mladih i za mlade od Subotice pa do Pirota imali su priliku da uče o dekonstrukciji lažnih vesti od predavača Novosadske novinarske škole i Bečejskog udruženja mladih.

Cilj treninga bilo je podizanje kritičke svesti mladih na temu lažnih vesti, kao i unapređenje angažovanja mladih na aktivnostima koje doprinose poboljšanju medijske i informacione pismenosti. Na treningu je bilo reči i o omladinskom liderstvu, omladinskoj politici i aktivizmu, a radom u grupama su kreirali akcije i prezentovali svoje ideje drugim učesnicima. Koji su to alati za borbu protiv dezinformacija, participacija mladih i lestvica participacije, kao i mapiranje lokalne zajednice bile su još neke od tema koje su upotpunile ovaj trening.

Većina učesnika sa kojima smo razgovarali kaže da medijska pismenost u lokalnoj zajednici nije dovoljno razvijena, kao i da do sada o njoj nisu dovoljno učili, niti u svom okruženju imaju organizacije koje se bave ovom temom.

Nakon uspešno završenog treninga, polaznici nastavljaju dalji rad kroz realizaciju lokalnih kampanja i akcija na temu lažnih vesti, kako bi svoje stečeno znanje preneli mladima u svojoj lokalnoj zajednici.

Projekat „Medijski pismeni građani protiv lažnih vesti“ sprovode Bečejsko udruženje mladih i FakeNews Tragač u okviru programa „Mladi i mediji za demokratski razvoj“ Beogradske otvorene škole uz podršku Kraljevine Švedske.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име