Mladi u Bečeju svoju opštinu posmatraju kao zajednicu sa prosečnim mogućnostima za sebe i svoje vršnjake, podaci su istraživanja koje je sprovedeno za potrebe revizije Lokalnog akcionog plana za mlade (LAP za mlade).

Mladi u opštini Bečej kažu da su najveći probleme u najvećoj potiskoj opštini nezaposlenost mladih i nedostatak radnih mesta, motivisanost, nedostatak prostora za mlade i vršnjačko nasilje i opšta bezbednost mladih.

Većina od njih ukupno 270 obuhvaćeno anketom, za poboljšanje kvaliteta života u opštini predlažu povećan nivo rada na zdravlju, zapošljavanju i obrazovanju mladih.

U predloženom LAP-u za mlade, koji bi odbornici Skupštine opštine Bečej trebalo da usvoje krajem ove godine, navodi se i da, u odnosu na druge opštine i gradove u okruženju, mladi procenjuju da im Bečej pruža podjednake mogućnosti.

Oni su u anketi rekli da su zadovoljni mogućnostima obrazovanja u svom mestu, njegovom dostupnošću i kvalitetom, a škola i obrazovanje se ističu kao važan faktor za lični razvoj. Takođe, mladiči i devojke ocenjuju da su mogućnosti za bavljenje sportom, njegova ponuda i raznovrsnost na vrlo visokom nivou.

Na osnovu podataka sa prethodno organizovanog popisa stanovništva, u opštini Bečej, živi oko 7.400 osoba starosti od 15 do 30 godina.

Uzorak je činilo 39,8 odsto ispitanika muškog i 60,2 odsto ispitanika ženskog pola. Upitnik je distribuiran na srpskom i na mađarskom jeziku, 177 ispitanika je popunilo upitnik koji je bio na srpskom jeziku, dok je 93 ispitanika popunilo upitničku formu na mađarskom jeziku.

-Može se oceniti da je sprovođenje Akcionog plana koji je bio na snazi u prethodnom periodu donelo blagi pomak u kvalitetu života i aktivnostima za mlade na nivou opštine Bečej. Akcioni plan je pratio smernice iz prethodne analize te su se aktivnosti svele na specifičnije, realnije i dostižnije. Na ovaj način se lakše mogu pratiti efekti i rezultati rada. Preporuka za usklađivanjem niza neusaglašenosti su uzete u obzir, ali još uvek postoji prostor za unapređenje aktivnosti i mehanizma ocenjivanja i merenja promena. Veoma je važno uzeti u obzir iskustva i prakse iz drugih opština i gradova u Pokrajini i Republici na primeni LAP-ova za mlade. Promene su se pokazale kao vidljive i značajne kako za pojedince tako i za zajednicu, ali su dosta spore. Konstantnim usklađivanjem potreba mladih, učešća partnera na lokalnom nivou kao i adekvatnim korišćenjem resursa, može se očekivati dalji razvoj i napredak ove oblasti. Preporuka je da, u skladu sa standardima rada Kancelarije za mlade (KZM) budu definisane i aktivnosti usmerene na unapređenje kapaciteta sopstvenog rada, stoji je u LAP-u.

Međutim, u dokumentu je prepoznat nedostatak u vidu raspisivanja konkursa za mlade.
-Ostavlja se prostor za primere dobre prakse iz drugih opština, LAP bi trebalo da predvidi i raspisivanje konkursa za implementaciju LAP-a, odnosno njegovih pojedinih segmenata. Konkursi su uglavnom otvoreni za civilni sektor i ovakvim pristupom se obezbeđuje nepristrasnost, objektivnost, a pre svega usklađenost sa Standardima rada KZM preporučeni od strane Ministarstva omladine i sporta. Otvaranjem konkursa se šalje signal i poziv na partnerski odnos sa lokalnom samoupravom, povećava se poverenje i transparentnost procesa, navodi se u tom dokumentu.

Revidirani Lokalni plan akcije za mlade opštine Bečej važiće do 2021. godine. Radi se u dokumentu, koji je pored lokalnog plana akcije za decu koji je letos usvojen u skupštini opštine Bečej i Lokalnom planu akcije za rodnu ravnopravnost koji je u pripremi, jedini urađeni, iako je Strategijom održivog razvoja opštine Bečej (2013-2020), čiji je moto Bečej, moj centar sveta, predviđeno čak osam prioriteta, među kojima su i mladi.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

1 KOMENTAR

  1. Zdravlje,zaposljavanje i obrazovanje.Gde to postoji u opstini i gradu Becej ?! Molim vas,dovodite ljude u zabludu pominjuci ova tri pojma kao sve prisutna.Waterpolo utakmica u cilju lecenja,partokratija u cilju zaposljavanja dok je za obrazovanje referenca okupacija mesta direkora raznih skola pa i reagovanje ministarstva prosvete zbog totalnog kraha svih maturanata u srednjoj masinskoj.Molim vas,nemojte cinjenice zapostaviti bas do krajne granice.Tu u Beceju nema leba-buducnosti !!!!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име