U okviru projekta „Omladinsko leto“ koji finansira Ministarstvo omladine i sporta, BUM je realizovao „Freeze performans“, čiji je cilj prevencija nasilja kroz skretanje pažnje i podizanje svesti građana o ovom velikom problemu.

Tridesetak mladih iz Bečeja i Temerina su prošli obuku o freeze tehnici, koju su uvežbavali u hotelu „Bela Lađa“ u Bečeju. Nakon uspešno savladane obuke učesnici su analizirali probleme i potrebe mladih u zajednici. Kroz detaljnu analizu je zaključeno da je jedan od gorućih problema, sve učestaliji problem nasilja svih vrsta, te su učesnici odlučili da freeze performansom skrenu pažnju na ovaj delikatan problem.

Grupa je odlučila da ovaj ulični performans realizuje u Novom Sadu zbog mogućnosti „zamrzavanja“ na više različitih lokacija, te je performans izveden na više mesta u centru i u tržnim centrima.

– Reakcije građana su bile više nego odlične, mnogi prolaznici su snimali, komentarisali, prilazili i pitali o čemu se radi, ali je grupa odlično uvežbana i sve vreme „zamrzavanja“ je ostajala nepomična. Mislim da smo uspeli u našim namerama, da skrenemo pažnju na problem nasilja. Učesnici su takođe zadovoljni ovim performansom, pa postoji verovatnoća da ćemo ga realizovati u još nekim gradovima u Vojvodini, završava Aleksandar Đekić, koordinator ovog projekta. 

(Pogledajte video sa Freeze performansa u visokoj rezoluciji)

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име