Slikar Tibor Šipoš prati probu hora „Schola Cantorum“ | Foto: Vlastimir Jankov
Slikar Tibor Šipoš prati probu hora „Schola Cantorum“ | Foto: Vlastimir Jankov

Zagrebačka crkva Sveti Marko na istoimenom trgu gde se nalazi i zgrada Hrvatskog sabora biće u nedelju, 18. marta, mesto gde će tokom Svete mise od 8.45 sati biti održana mobilna izložba – koncert bečejskih aktera, slikara Tibora Šipoša i crkvenog hora „Schola Cantorum“.

-Sve se dešava povodom pola veka od moje prve samostalne izložbe, koju sam organizovao kao student prava u hrvatskoj prestonici i to u prostorijama Mađarskog kulturnog društva „Adi Endre“, a kasnije sam izlagao na skoro svim kontinentima, pojašnjava nam bečejski slikar Tibor Šipoš otkud to da izlaže u pomenutoj zagrebačkoj crkvi.

Ovoga puta neću biti sam, jer će u crkvi nastupiti Hor ovdašnje rimokatoličke crkve „Schola Cantorum“ pod vođstvom Otilije Štefanige.

I izložba će biti mobilna, sedam dela u vidu mape. Sve smo već priredio pre godinu dana u ovdašnjoj crkvi posvećenoj Uznesenju Marijinom.

Tibor Šipoš je aktuelnu mobilnu izložbu nazvao „Jaram je moj sladak i breme moje lako“, kako je, po jevanđelu Svetog Mateja, govorio Isus.

-Pošto sam slikar, osećaj privlačnosti prema Isusovom učenju i osećaj lakoće prilikom življenja po tom učenju, izrazio sam bojama. Ovo već odavno nosim u sebi. Boje koje su se pojavile u meni, pod uticajem ovakvog nadahnuća, želeo sam da prikažem u muzičkom ambijentu. Pošto se radi o religioznoj tematici, boje na slikama prikazujem u zvučnoj pratnji crkvenog hora na jedan nov i mobilan način, ne kačenjem slika na zidove. Za ovu priliku su moje boje poprimile forme leptira, koji su simboli lakoće. Centralni motiv je krst na zlatnoj površini, čime se evocira na Izusovo prisustvo, rekao nam pre polaska za Zagreb Tibor Šipoš.

Iako je sve već viđeno lanjskoh aprila u bečejskoj crkvi, akteri novog perforansa u zagrebačkog crkvi žele spremno da  ga dočekaju, pa su tim povodom ovih dana održali poslednju probu u ovdašnjoj Spomen kući „Braća Tan“. Dirigent hora „Schola Cantorum“ Otilija Štefaniga utvrdila je i uvežbala program kojim će se predstaviti na Svetoj misi u zagrebačkoj crkvi Sveti Marko.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име