Ilustracija
Ilustracija

Drugi krug Indeksa privatnosti u medijima beleži ogroman napredak lokalnih medija. Oni su pokazali više spremnosti da svoje poslovanje usklade sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti nego neke od najvećih medijskih kuća.

Najveći napredak ostvaren je u domenu jasnog i transparentnog informisanja čitalaca o ličnim podacima koje medijski sajtovi prikupljaju, odnosno unapređenjem njihovih politika privatnosti. Prvi krug istraživanja je prošle godine urađen na uzorku od 50 medija, dok je 2022. bio manji za jedan sajt koji je u međuvremenu ugašen (Istočne vesti).
Od ostalih pozitivnih promena u odnosu na prethodni krug merenja izdvajamo i da je jedan medij više odlučio da svoje i podatke svojih korisnika skladišti u Srbiji, tako da ih je sada deset.
Najbolje rangirani mediji u drugom krugu:

● KRUŠEVAC PRESS
● MOJ BEČEJ
● MAGLOČISTAČ
● JUGPRESS
● BIZLIFE
● OZON PRESS

Da podsetimo, SHARE Fondacija je 2021. u saradnji sa BIRN-om pokrenula, prvi put u Srbiji, istraživanje Indeks privatnosti u medijima. Metodologija je bazirana na standardima globalne tehničke i građanske zajednice, zakonskim obavezama, i etičkim načelima novinarske profesije u domenu zaštite privatnosti.

-Lokalni mediji su prepoznali obaveze u pogledu obrade podataka o ličnosti i na publici razumljiv način predstavili unapređene politike privatnosti, što se vidi po rangiranju. Prostora za napredak ima još mnogo, naročito u pogledu obaveštenja o kolačićima na sajtovima, ali je u odnosu na prošlu godinu napravljen značajan iskorak, navodi Bojan Perkov, istraživač SHARE Fondacije.

Mediji u digitalnom okruženju moraju da rade na unapređivanju svojih praksi i internih politika da bi iskoristili potencijale digitalne ekonomije, i u isto vreme poštovali privatnost svoje publike. SHARE Fondacija je tu da u ovom procesu pruži stručnu podršku. Svi zainteresovani mediji mogu da potraže savet (poslati mejl na info@sharedefense.org). Takođe, medijima, ali i organizacijama civilnog društva, dostupna je publikacija Digitalna bezbednost medija – interni protokoli bezbednosne politike koja pruža niz korisnih protokola u zaštiti privatnosti novinarske komunikacije kao i ličnih podataka publike.

Indeks privatnosti medija je izrađen u okviru projekta Akcija za digitalna prava – unapređenje slobodnog protoka informacija i integriteta medija koji partnerski sprovode BIRN Srbija i SHARE Fondacija, uz finansijsku podršku Balkanskog fonda za demokratiju i MATRA programa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име