Javno preduzeće „Vodokanal“, koje se bavi proizvodnjom i distribucijom pijaće vode u bečejskoj opštini, uvodi novi tehnološki postupak za dezinfekciju pijaće vode i u Bačkom Gradištu. Posle Bečeja, uređaj za dezinfekciju vode „oksi hlorogen“ postavljen je i u Bačkom Gradištu.

U toku je montaža na dva bunara, a izvođač radova je Sigma DOO iz Kule. Očekuje se da investicija vredna oko 25 miliona dinara s PDV bude puštena u rad za dve nedelje. Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbedio je sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u visini 80 procenata, a preostalih 20 odsto je učešće opštine Bečej.

-U pitanju je postrojenje za elektrolitičku proizvodnju hlora u obliku rastvora natrijumhipohlorita na mestu njegove potrošnje. Reč je o uređaju napravljenom po svim svetskim i evropskim standardima iz oblasti ekologije i bezbednosti na radu. Time su ispunjeni uslovi održivog razvoja, a i troškovi eksploatacije su znatno niži u odnosu na ranije korišćeni gasni hlor, rekao je na mestu montaže „oksi hlorogena“ u Bačkom Gradištu direktor JP „Vodokanal“ Zoran Grbić.

Uvođenjem novog tehnološkog postupka za dezinfekciju pijaće vode, eliminisani su problemi vezani za nabavku, transport i skladištenje opasnih materija, a pozitivno je i poštovanje propisa zaštite životne sredine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име