Csaknem másfél évtizedes szünet után két évvel ezelőtt ismét szerveztek művésztelepet Óbecsén. A meghívott festőművészek az idén is találkozhattak egymással a Tisza-parti városban.

Az 1954-ben alapított művésztelep 45 év után szűnt meg. Két évvel ezelőtt éledt újra. Az idén Acsai Gyöngyi festő felelt a szakmai szervezésért. Meghívására 13 művész töltötte ezt a hetet Óbecsén.

Maja Verzoti: “Óbecsére elsősorban azok a kollégák miatt jövök, akik ide járnak. Ez kiváló alkalom arra, hogy találkozzunk egymással, tapasztalatot cseréljünk, barátkozzunk. Óbecse szép város is, ezért is szeretek itt lenni.” Az óbecsei alkotótáborban az akadémikus festők mellett amatőrök is részt vesznek.

Tóth Kása Piroska, amatőr festő: “Azért tetszik ez a tábor, mert én sokat tudok tanulni azoktól, akik ezt az iskolában tanulták, azonkívül a barátkozás ugyanolyan fontos nekem, mint a festészet, tehát itt megismerkedtem már Szerbia meg Vajdaság más városaiból érkezett kedves és barátságos emberekkel.”

A művésztelep újraindítását az óbecsei Idegenforgalmi Iroda kezdeményezte, az önkormányzat és a Városi Színház támogatta. Az első két évben Skrabány Viktor festő bábáskodott felette. “Az ilyen alkotótáboroknak a fő lényege az, hogy lelki élményt, lelki táplálékot nyújtson azok részére, akik pénzelik, akik fenntartják azzal, hogy pénzelik, az pedig az itteni nép.”

Óbecsén a Városi Színház kreatív központjában született alkotásokból hétfőn este nyílik eladással egybekötött kiállítás a Kör Galériában. A bevételből szervezik meg jövőre is az óbecsei művésztelepet.

Forrás: Pannon RTV

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име