Dugogodišnji problem sa prostorom Gradskog muzeja Bečeja uskoro bi mogao biti rešen.

Naime, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije opredelilo je oko 2.000.000 dinara za izradu planske dokumentacije, odnosno za glavni građevinski projekat, što je tek prvi, ali ključni korak, kako bi se u narednom period konkurisalo za novac za neophodne radove. Deo sredstava, oko 300.000 dinara, uložila je i lokalna samouprava.

Kompletna zgrada muzeja u Glavnoj ulici je u lošem stanju. Objekat tone, zidovi pucaju, krov prokišnjava, a podrum je neretko pod vodom.

Odseci i zbirke u Gradskom muzeju Bečej su: arheološki (arheološka i numizmatička zbirka), istorijski (istorijska zbirka i zbirka fotografija), etnološki (etnološka zbirka),  likovni (likovna zbirka i zbirka primenjene umetnosti), konzervatorski i opši. Postoji i prirodnjačka zbirka, ali nema zaposlenog kustosa biologa. U najgorem su stanju istorijski i arheološki depo. Uređenjem zgrade, rešio bi se i taj, gorući problem, jer su određeni predmeti u depoima na putu da propadnu.

Postojanje i adekvatno funkcionisanje muzeja važno je za očuvanje i negovanje identiteta zajednice i kulturnog nasleđa.

-Godine 1968. počela su prva zaštitnaarheološka iskopavanja na teritoriji opštine Bečej. Zahvaljujući tim istraživanjima u bečejskom muzeju čuvaju se predmeti i tekovine stare 8.000 godina. I građa u njemu, kao i u istorijskom depou, čuva se neadekvatnim uslovima, rekla nam je muzejski savetnik arheolog Branislava Mikić Antonić.

Koja će biti sudbina zgrade nekadašnjeg Muzeja revolucije nije poznato, jer se građevinski projekat a posle uređenje, neće odnositi na objekat koji je očigledno prepušten zubu vremena, zaključuje istoričar kustos Nemanja Karapandžić.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име