Samo jedan sudski postupak, okončan novembra 2016. godine, koštao je Javno preduzeće „Vodokanal“ Bečej skoro 2.000.000 dinara. Zaključno sa 24. avgustom 2017. godine, od 1.  januara 2014. godine, u Osnovnom sudu u Bečeju evidentirano je 510 sudskih postupaka u kom su stranke preduzeća, ustanove i organizacije, čiji je osnivač opština Bečej, kao i opština Bečej.

Javna preduzeća i opština ne daju podatke o sudskim postupcima

Na zahtev portala MojBečej.rs da se redakciji dostave kopije pravnosnažnih presuda za gore pomenute postupke, iz Osnovnog suda su nas obavestili da je to je „tehnički neizvodljivo“, jer bi ta dokumentacija sadržala više hiljada stranica štampanog teksta, koji bi prethodno morao biti anonimiziran, a u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i Pravilnikom o anonimizaciji i pseudoanimizaciji sudskih odluka Osnovnog suda u Bečeju, za šta je potrebno, kako je navedeno, više stotina radnih sati referenta suda, tako da sud „nije u mogućnosti da udovolji ovakvom zahtevu“.

Početkom oktobra portal MojBečej uspeo je da dobije kopije presuda u kojima je predmet spora poništaj rešenja o otkazu ugovora o radu, a gde su tuženi dva javna preduzeća iz opštine Bečej („Vodokanal“  i „Toplana“), kao i opština Bečej, o čemu ćemo pisati u narednim danima.

Žalbe Povereniku zbog „ćutanja uprave“

Zbog nedostavljanja traženih informacija posredstvom zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, odnosno zbog takozvanog ćutanja uprave, portal MojBečej.rs je od početka godine povereniku podneo na desetine žalbi protiv organa u opštini Bečej.

Između ostalog, Javno preduzeće „Toplana“ nije dostavilo podatke o sudskim postupcima koji se protiv njega vode pred Osnovnim sudom u Bečeju, a tako je postupilo i Javno preduzeće „Vodokanal“, ali i opština Bečej, od koje godinama pokušavamo da dobijemo informacije о sudskim sporovima koji se vode protiv nje i koliko oni koštaju budžet opštine Bečej, dakle, građane opštine Bečej, kao i za šta se opština tereti, odnosno, za šta je  pred nadležnim pravosudnim organima proglašena krivom.

Praksu da potpuno i u blagovremeno odgovara na zahteve za pristup informacijama od javnog značaja od javnih preduzeća portala MojBečej u opštini Bečej trenutno ima samo Javno preduzeće „Komunalac“.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име