Odeljenje za decu Narodne biblioteke Bečej broji 13.000 knjiga na srpskom, mađarskom i engleskom jeziku. Oko 840 dečaka i devojčica su članovi biblioteke, a veliki broj njih naslove pozajmljuju i tokom letnjeg raspusta.

 

 Ljubav prema knjigama valja podsticati u što ranijem uzrastu, a za to ima mnoštvo razloga. Čitanje podstiče razvoj inteligencije, povezivanje govornog i pisanog jezika, obogaćuje rečnik, razvija maštu i kreativnost. Na dečjem odeljenju bečejske biblioteke iz bogatog fonda deca mogu da odaberu štivo prema interesovanjima, ali i uzrastu. U biblioteku ne dolaze samo ona deca koja su savladala azbuku, odnosno abecedu. Naprotiv, člansku karticu mogu da dobiju i bebe, i to besplatno. Za one koji još nisu ni navršili prvu godinu života, ali i koju godinu starije, među policama bečejske biblioteke takođe ima zanimljivih naslova.

– Naši najmlađi članovi mogu da se posluže interesantnim slikovnicama u raznim oblicima. Oni malo stariji preferiraju knjige u obliku stripa, to je sada veoma traženo. Deca od sedam i osam godina se interesuju za naslove o dinosaurusima. Devojčicama je i dalje interesantna čuvena Sara Kej, navodi za portal Moj Bečej Irena Tol iz Narodne biblioteke Bečej. Među desetogodišnjacima je popularan Džeremi Stilton, a štiva iz nekoliko serijala se mogu naći na srpskom i na mađarskom jeziku. Tinejdžerke najčešće čitaju naslove autorke Džudi Blum, kao i Sare Mlinovski koja piše, između ostalog, o zanimljivim događajima u životu šesnaestogodišnje Ejpril. Rado je čitan i Roald Dal, pisac za decu i mlađe adolescente.

Kako Tol ističe, iako je avgust mesec kada su masovnije, u toj ustanovi su zadovoljni posetama i ovog i prethodnog meseca.

– Članske karte se na našem odeljenju možda i najviše izdaju uoči početka školske godine kada se deca pripremaju za septembar, pa pozajmljuju lektire. Međutim, ove godine smo prijatno iznenađeni posetama i tokom juna i jula. Dolaze nam ovih dana i najmlađi, najčešće sa bakama i dekama, vole da se zadrže kod nas. Naročito im je interesantna drveni vozić, koji je pun slikovnica i knjižica, a oni iz njega sami odaberu ono što im se dopada, navodi Iren Tol.

Letnje radno vreme

Od prvog dana jula do 1. septembra u bečejskoj biblioteci važi letnje radno vreme. Ponedeljkom su vrata te ustanove otvorena od 12 do 19 sati, od utorka do petka se knjige mogu iznajmiti od 7 do 14, a subotom od 8 do 14. Pauza u prepodnevnoj smeni je predviđena od 10.30 do 11, a poslepodne od 15.30 do 16 sati.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име