Najmlađi glumci bečejskog pozorište u vreme čitajućih proba
Najmlađi glumci bečejskog pozorište u vreme čitajućih proba

Kreativni centar Gradskog pozorišta Bečej nije bez razloga dobio takvo ime. U tom delu bečejskog „hrama kulture“ održavaju se razne kreativne radionice, književne večeri, predavanja, tribine… Ubedljivo najmlađi korisnici ovog prostora su polaznici Škole glume.

U pitanju su deca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Ko preraste ovu kategoriju, a i dalje želi da se bavi glumom u slobodnom vremenu, postaje član Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej.

S namerom smo prekinuli jednu od čitajućih proba, kako bismo fotoaparatom ovekovečili njihov rad, a sutradan smo porazgovarali s edukatorkom Škole glume i režiserkom predstava za decu Mirjanom Kolundžić Kuzmanović.

-Zatekli ste nas tokom čitajuće probe nove predstave „Kako je mačak naučio galebicu leteti“, koju je napisao eko aktivista i poznati čileanski pisac Luis Sepulveda, započela je priču o radu bečejske Škole glume Mirjana Kolundžić Kuzmanović. Svi polaznici, a ima ih ove godine 17, angažovani su u predstavi. Upis je bio početkom školske godine, posle krećemo od osnovnih stvari glumačkog zanata. Znači, radimo govorne, scenske i fizičke vežbe, kad odaberemo predstavu koju ćemo da pripremamo, prelazimo na razumevanje radnje i sve ono što prethodi radu na predstavi. Posle tog prvog dela, uzimamo tekst u ruke, čitamo ga, razgovaramo u ulogama i tumačimo ih.

Papir u ruke, jer se uloga mora naučiti
Papir u ruke, jer se uloga mora naučiti

Uskoro će se mnogobrojni glumački anasambl preseliti na samu scenu, gde će se realizovati scensko-tehničke probe, jer valja predstavu pripremiti da selektor Majskih igara može da je vidi i odluči da li kvalitetom zadovoljava kristerijume najstarijeg festivala dečijeg scenskog stvaralštva u nas.

-Intezivno radimo i očekujemo da ćemo početkom aprila imati premijeru predstave. Cilj nam je da izvadimo vizu za Majske igre, uz napomenu da smo predprošle godine osvojili Srebrnog paža. Naravno, odigraćemo nekoliko predstava za vršnjake ovdašnjih osnovnih škola, ali i građanstvo, kako bi se roditelji, rodbina i prijatelju uverili da vreme provedeno u Školi glume nije bilo uzaludno, zaključuje Mirjana Kolundžić Kuzmanović.

Nisu sva deca talentovana za scensko stvaralaštvo, ali ovakva vrsta „škole“ dobro bi došla svakom detetu, jer se u njoj uči ispravnom govoru, kako se ponaša na javnom mestu, timskom radu i svemu drugome što podrazumeva rad na sceni. Pa, eto prilike da roditelji razmisle i o tome da početkom školske godine decu dovedu do Gradskog pozorišta i decu prepuste svojevrsnoj mašti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име