Tokom jučerašnjeg trosatnog zasedanja Skupštine opštine Bečej najviše rasprave bilo je u vezi sa usvajanjem odluke za javno – privatno partnerstvo za javnu rasvetu. Novo rešenje za ulično osvetljenje u najvećoj potiskoj opštini trebalo bi, prema planu i obećanju predsednika opštine, da donese veći kvalitet i značajne uštede. 

Prema obrazloženju u predlogu dokumenta, uočeni problemi koji se odnose na upravljanje javnog osvetljenja su neefikasnost svetiljki, visoki troškovi za električnu energiju i održavanje javnog osvetljenja i neovlašćeno korišćenje električne energije bespravnim priključenjem.

Kao posledica navedenog stanja, piše u predlogu JPP, evidentni su veoma visoki troškovi za utrošenu električnu energiju, troškovi distributivnog sistema i održavanja funkcionalnosti sistema javnog osvetljenja.

Inače, opština Bečej na troškove javne rasvete na godišnjem nivou plati 22.308.084 dinara. Godišnja ušteda, prema planiranom, trebalo bi da bude 193.077 evra. Planirano je da rekonstrukcija javne rasvete, što će takođe biti povereno partneru putem postupka javne nabavke, počne na proleće sledeće godine.

Opštinu Bečej, sudeći prema planiranom, očekuje modernizacija javnog osvetljenja, odnosno zamena ovih izvora svetlosti i zastarelih svetiljki efikasnim LED svetiljkama, te ušteda u troškovima električne energije, odnosno umanjenje sredstava iz budžeta lokalne samouprave namenjenih za finansiranje potrošnje javnog osvetljenja.
Projekat se odnosi na 4.584 svetiljke na teritoriji opštine Bečej, a tu investiciju finansira privatni partner. Opština se kreditno ne zadužuje, napominje se u planu, već iz ostvarene uštede plaća naknadu za primenu mera energetske efikasnosti privatnom partneru u periodu od 13 godina.

Maksimalna vrednost investicije u toku trajanja ugovora (maksimalni iznos koji će javni partner platiti privatnom partneru) iznosi 2.355.379 evra, dok je procenjena vrednost javne nabavke (uključuje ukupne troškove privatnog partnera plus energija, naknada i održavanje) što će koštati 2.937.855 evra. Najzad, planirani iznos uštede za 13 godina je 2.510.003 evra.

Pored iscrpne diskusije oko namere opštine da sa privatnim partnerom zaključi trinaestogodišnji ugovor, u lokalnom parlamentu polemisalo se  i u vezi sa trošenjem budžeta opštine Bečej u prvih devet meseci ove godine, kao i o poslovanju Javnog preduzeća „Toplana“ Bečej.

Odbornici Skupštine opštine Bečej izjašnjavali su se danas u vezi sa ukupno 16 tačaka na dnevnom redu, među kojima je bio i predlog za direktora Javnog preduzeća „Vodokanal“ Bečej. Zoran Grbić, dosadašnji direktor je ujedno bio i jedini kandidat za tu funkciju.

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име