Monografija „Hram Svetog velikomučenika Georgija u Bečeju 1858-2008″ predstavljena je juče (26. oktobra) u Narodnoj biblioteci Bečej. Prema rečima direktorke te ustanove Izabele Šormaz, to je četvrta knjiga koja je ove godine obogatila zavičajnu zbirku biblioteke.

 

Šormaz je dodala da će do kraja godine još dva dela postati deo ove, naročito za lokalnu sredinu, važne kolekcije, te istakla da će biblioteka podržati izdavačku aktivnost, delatnost i pre svega, kreativnost žitelja najveće potiske opštine. Na promociji dela u kom je autor isrpno obradio crkveni život u Bečeju, a posebno deo koji se tiče izgradnje hrama Svetog Georgija, govorili su Bojan Džigurski, izdavač i Aleksandar Kasaš, recenzent. Kako su se Kasaš i Džigurski složili, primetno je da se Slavić u rad na monografiji upustio sa mnogo entuzijazma, te da je u pitanju delo koje zaslužuje izuzetnu pažnju.

– Ovde je iscrpno predstavljena duhovna, umetnička, arhitektonska vrednost hrama, a autor je opisao i sve relevantne istorijske okolnosti u vreme kada je građen, ali i kasnije, a izneti su i malo poznati interesantni podaci, rekao je recenzent na ovom delu.

Prema rečima Džigurskog, nije u pitanju komercijalno izdanje, koje bi ne bi, kako je istakao, ugledalo svetlost dana da nije bilo pomoći privrednih subjekata i pretplaćenih čitalaca. Monografija zaslužuje svakako bolju grafičku pripremu. U planu je i elektronsko izdanje, izjavio je, između ostalog, izdavač ovog dela.

Na samom kraju prisutnima se obratio Dragiša Slavić objasnivši da je motiv za pisanje ove knjige bila u stvari želja da se rasvetli priča zbog kog se u Bečeju godinama nije obeležavao Đurđevdan, inače crkvena slava. Autor se zahvalio na podršci, kako onima koji su pomogli da se monografija štampa, čitaocima, te publici koja je dupke napunila salu bečejske biblioteke.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име