Direktorka Đijanta Lovaš je na kraju predstavila kolektiv | Foto: Vlastimir Jankov
Direktorka Đijanta Lovaš je na kraju predstavila kolektiv | Foto: Vlastimir Jankov

Obeležavanje vrednog jubileja Narodne biblioteke Bečej, 120 godina od početka rada, počelo je i završilo se muzičkim numerama, a u bogatom programu bilo je prezentovanja istorijskih podataka vezanih za slavljenika, pozdravnih govora, beseda, prigodnim performansom učenika osnovnih i srednjih škola apostrofirale su se aktivnosti biblioteke tokom godine i na kraju su uručene nagrade najčitaocima, saradnicima i ustanovama.

Sve je propraćeno aplauzima gostiju u prepunoj svečanoj sali na spratu vekovne zgrade u scesionističkom stilu.

-Pretače biblioteke u Starom Bečeju bile su Srpska čitaonica osnovana 1862. i sedam godina kasnije Mađarska čitaonica i knjižnica. Prva javna biblioteka osnovana je 19. decembra 1898. godine s neznatnim knjižnim fondom smeštenom u sanduku za ogrev jedne od prstorija Varoške kuće, a danas broji više od 150.000 naslova na srpskom, mađarskom, engleskom i nemačkom jeziku raspoređenih na tri odeljenja, dečijem, zavičajnom i za odrasle, sopstvene zgrade sa ograncima u Bačkom Gradištu, Bačkom Petrovom Selu i Radičeviću, rekle su, između ostalog, u ime slavljenika Elizabeta Šijačić i Piroška Kiš Ferčik na srpskom i mađarskom jeziku.

U ime slavljenika pozdravnim govorom obratila se direktorka Đijanta Lovaš, pomoćnik predsednika opštine zadužena za prosvetu Suzana Đukić i član Opštinskog veća za resor kulture Čaba Štefaniga čestitali su vredan jubilej o obećali dalju podršku lokalne samouprave, koja je osnivač jedne od najznačajnijih ustanova u oblasti kulture.

-Nema knjige bez sveta i sveta bez knjige. Nije bez razloga rečeno da je svet biblioteka i sa njima knjiga, najzdraviji i najbolji deo srpske i evropske kulture. Između knjiga pisanja i knjiga stvaranja može se povući znak jednakosti. Biblioteke nisu samo zbirke knjiga, već simbol iz kojih izviruju knjige kao duše pisaca. One spajaju rasuto, približavanju razdvojeno, nevidljivom vraćaju vidljivo, one su ključevi sveta. U  njima saznajemo tajne svega što je bilo i što će biti na zemlji, na vodi i na nebesima, rekao je, između ostalog, u svečanoj besedi upravnik biblioteke Matice Srpske Selimir Radulović i dodao. Pripremajući se za dolazak na ovako vredan jubilej bečejske biblioteke, pronašao sam da je Matica srpska pre mnogo godina poklonika brojne naslove i letopise Matice srpske, pa sam i ja doneo poklon u knjigama da se obogati knjižni fond.

Svečanu besedu nadahnuto je izgovorio Selimir Radulović | Foto: Vlastimir Jankov
Svečanu besedu nadahnuto je izgovorio Selimir Radulović | Foto: Vlastimir Jankov

Pošto su deca podsetila na ovogodišnje aktivnosti, poput Dana mađarske kulture, Dana maternjeg jezika, Svetskog dana knjige, Dramske radionce u Bačkom Gradištu, prepričavanju bajki, Biblioigre, Dan tolerancije, Dečiji hor Bubamare predvođen osnivačem i horovođom Đijantom Lovaš otpevao je pesmu posvećenu slavljeniku. Tradicionalno, Narodna biblioteka Bečej na svoj rođandan daruje svoje najistaknutije čitaoce i saradnike. Tako su povelje dobili u kategoriji dece: Noemi Erdeg (Bečej), Nikolina Crnogorac (Bačko Gradište) i Jovana Jovanov (Radičević), a Marija Ačai i Tijana Bajić (Bečej), Milena Popov (Radičević) i Dragica Todić (Bačko Gradište). Najsaradnici su TV Bečej i Štamparija Luks u Bečeju, Ženska radionicau Bačkom Gradištu i Smiljana Suzić u Radičeviću. Najzad, priznanja su dobile i najustanove Predškolska ustanova „Labud Pejović“ u Bačkom Gradištu, OŠ „Zdravko Gložanski“ u Radičeviću i „hram sportova“ u Bečeju.

Sala je bila ispunjena do poslednjeg mesta | Foto: Vlastimir Jankov

Svečani program je okončan tako što je direktorka Đijanta Lovaš prozvala sve svoje saradnike, koji su burnim aplauzom pozdravljeni od strane brojnih gostiju, a fotoreporteri su ih ovekovečili u svečanim odorama.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Imaš pravo da znaš“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име