Mnogi bi rekli da su knjige lekovite, a to može da potvrdi i istraživanje rađeno na Univerzitetu Saseks, koje je pokazalo da samo šest minuta čitanja na dan može značajno da smanji nivo stresa. Prema tome, konzumiranje literature je za opuštanje i delotvornije od šetnje ili slušanja muzike. Tako, oni koji žele da se opuste i odmore, nikako ne smeju da zaobiđu police Narodne biblioteke Bečej, na kojima je 37.000 naslova na srpskom, mađarskom, nemačkom, latinskom, francuskom i engleskom jeziku. Među njima, ima i interesantnih novih naslova.

 Vreme je godišnjih odmora, a knjiga je nešto što lako može da se spakuje, ponese i nešto što gotovo uvek pomaže u begu od stvarnosti. Ali, budući da o ukusima ne vredi raspravljati, svratili smo do biblioteke, što toplo preporučujemo i čitaocima portala Moj Bečej, te pitali šta je ono što se najradije čita, pa pokušali da nađemo štiva za preporuku ljubiteljima lepe reči.

– Bečejci i leti čitaju, što se toga tiče nema nekih promena kada dođu topli dani, vele iz biblioteke. Pozajmljuju se, između ostalih, bestseleri autora Orhana Pamuka, Harukija Murakamija, čita se i Sofi Kinsela i Aleksandra Poter, ali i Agata Kristi. Od domaćih tu je Mirjana Bobić Mojsilović i njena knjiga „Ono sve što znaš o meni“, a tražen je i Aleksandar Gatalica, te njegov „Veliki rat“ za koju je dobio NIN-ovu nagradu za minulu godinu. Rado se čitaju i „ninovci“ Svetislav Basara i Slobodan Tišma. Nezaobilazna među čitaocima u najvećoj potiskoj opštini je i E.L. Džejms i „Pedeset nijansi sive“. Ken Folet, čija izdanja postoje i na mađarskom kao i na srpskom, a to je slučaj i sa velikim brojem drugih spisatelja, je takođe veoma čitan. Među pristiglim naslovima je i „Ajnštajnova kći – Potraga za Lizerl“, spisateljice Mišel Zeghajm, a to je nešto za preporuku, budući da se u delu nalaze detalji iz života naučnika Alberta Ajnšajna i njegove supruge Mileve Marić, kao i odrastanje njihove ćerke Lizerl upravo u Vojvodini. Kao štivo za morske plaže ili za odmaranje na Tisi preporučujemo sledeće autorke i autore: Nora Roberts i Amanda Kvin, za ljubiteljke lakih štiva, potom Harlan Koben i njegov roman „Odani“, triler Džejmsa Patersona i naslov „Potraga za lasicom“. Ljubitelji takvog književnog žanra mogu da pozajme i nešto od Pitera Džejmsa, za čiji rad kritika kaže da ima dar da zapanjujuće teme pretvara u romane koji su neodoljivo pitki i potpuno uverljivi. Navedeni spisatelji i naslovi su samo deo beletristike koja se može naći u bečejskoj biblioteci. Tu je i širok dijapazon stručnih knjiga na temu lingvistike, kritike, teorije književnosti, pedagogije, istorije, nutrucionizma, ali one koje obrađuju teme poput moći kristala kao i život sa kamenjem i još mnogo toga. Naravno, oni stariji čitaoci mogu sa sobom povesti i najmlađe pred kojima je izbor od 13.000 naslova na dečjem odeljenju. Do jeseni korisnici biblioteke imaju mogućnost da predlože ono što bi želeli da čitaju, a Narodna biblioteka Bečej će pokušati odgovori na ukus čitalaca kada sa Beogradskog sajma knjiga bude donosila sveže naslove. Pored toga, korisnici pored iznajmljivanja knjiga, mogu da pročitaju štampu, kod dnevnih listova na raspolaganju su Blic, Žurnal, Dnevnik, Danas, nedeljnici NIN i Politikin Zabavnik, tu je i niz časopisa i dnevnika na mađarskom jeziku, kao i lokalni dvonedeljnici Bečejski dani i Bečejski mozaik, ali i „Nešnl džeografik“ i to izdanje na engleskom jeziku. Onima sa članskom karticom na raspolaganju su i računari, naravno, priključeni na internet.

– Zaista vredi dođi, jer imamo mnogo lepih naslova, reči su Oršolje Dupak iz biblioteke. Zato, ako nismo uspeli da odgovorimo na vaš ukus i da preporučimo nešto u skladu sa vašim afinitetima, posetite Narodnu biblioteku Bečej, i uz pomoć zaposlenih, odaberite naslov prema vašoj želji.A do tada, pogledajte na stranici http://www.biblioteka-becej.rs/ još po koji novi naslov na srpskom i mađarskom jeziku.

Cenovnik godišnje članarine

Učenici srednjih škola, studenti i penzioneri plaćaju 350, 300 deca, a za odrasle godišnja članarina iznosi 400 dinara. Postoji mogućnost i kolektivnog upis za ustanove i preduzeća iznosi 500, dok porodični košta 600 dinara. Moguće je sa sobom poneti dve knjige na period od nedelje, a potom, ukoliko čitalac nije dovršio knjigu, može da produži iznajmljivanje na još dve sedmice.

Bogat izbor i u ograncima

Bečejska biblioteka ima ogranke i u naseljenim mestima Radičević, Bačko Gradište i Bačko Petrovo Selo. Ljubitelji lepe reči u bačkogradištanskoj biblioteci mogu da izaberu nešto od 21.700 knjiga na srpskom, mađarskom i engleskom, na tim jezicima u Bačkom Petrovom Selu na policama ima 20.300 naslova, dok ogranak u Radičeviću raspolaže sa 5.800 knjiga na srpskom jeziku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име