U prvih šest meseci ove godine u Narodnoj biblioteci Bečej potrošeno je 11.876.582 dinara. Za poslovanje i aktivnosti biblioteke za period od jula do kraja godine predviđeno je nešto manje od gore pomenute sume, tačnije, još 10.425.418 dinara.

– Programi i aktivnosti se realizuje prema planu, biblioteka dobro posluje kada su finansije u pitanju, ne postoje dugovi, složni su direktorka te ustanove Izabela Šormaz, Đerd Lajber, vršilac dužnosti predsednika upravnog odbora i Sofija Popov, vršilac dužnosti predsednika nadzornog odbora.

Prikazavši danas (27. avgust) na konferenciji za novinare finansijsko poslovanje u periodu od 1. januara do 30. juna, rukovodstvo Narodne biblioteke Bečej napravilo je presedan, jer izveštavanje javnosti na ovakav način o tokovima novca nije praksa u bečejskim javnim preduzećima i ustanovama. Za troškove bečejske biblioteke u 2013. predviđeno je ukupno 22.292.000 dinara, a preostalo je još 10.415.418. dinara. Kako je rečeno, u prvih šest meseci napravljene su i uštede, naročito kada su u pitanju izdaci za komunikacije, jer je za telefonske račune i za internet, na godišnjem nivou u centralnoj zgradi i svim ograncima, predviđeno 224.000, a potrešeno je 77.570 dinara. Novac se racionalno trošio i na materijal za obrazovanje i kulturu, odnosni dnevnu štampu i publikacije, za koje je izdvojeno 75.019 dinara. Budući da je za te namene ostalo još 224.981 dinara, do kraja godine će se u većem broju nabaviti veći broj specijalizovanih časopisa i štiva, naročito za decu. Aktivnosti i programi u ovoj ustanovi posećeni su, a čitalaca ima više kada se porede šesti mesec ove i prethodne godine. Za jesen se priprema niz događaja, kao i nabavka novih knjiga na srpskom jeziku, koji bi trebalo da se na policama nađu nakon sajma u Beogradu.

Od naredne nedelje u ovoj će se ustanovi raditi prema redovnom random vremenu. Vrata biblioteke biće otvorena radnim danima od sedam do 19 sati, s tim da su predviđene i dve pauze u toku dana, prepodne od 10.30 do 11, i popodne od 15.30 do 16 sati. Subotom Bečejci knjige mogu da pozajme od osam do 12 sati.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име